Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hát ezért acsarkodtunk karácsonykor!

Ne a rokonokat hibáztassuk a feszült karácsonyi ünnepekért! A vitákért egy valódi egészségügyi rendellenesség lehet felelős: az alacsony vércukorszint.

Az emberek hosszú évek óta az alacsony vércukorszint számlájára írják ingerlékenységüket és energiahiányukat. Azok után, hogy a kutatók ugyanilyen régóta egyöntetűen cáfolják ezt az elméletet, néhány szakértő mégis hajlik afelé, hogy lehet valami a feltételezésben. Ráadásul nem csupán a táplálék hiánya okoz problémát, ahogyan a többség általában gondolja. Úgy tűnik, hogy az élelmiszerek nem megfelelő kombinációjának fogyasztása, például ebédkor egy pohár bor és egy kis puding, ami az ünnepek alatt gyakran előfordul, szintén alacsony vércukorszint kialakulásához vezethet. Bármi legyen is az ok, a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent amerikai tanulmány szerint az eredmény mindenképpen agresszív viselkedés.

A kutatást végző pszichológus 107 házaspárt kért meg arra, hogy szúrjanak tűket házastársuk vudu babájába minden nap végén három héten keresztül. A kísérletből az derült ki, hogy minél alacsonyabb volt egy ember vércukorszintje, annál több tűt szúrt házastársa vudu babájába. A legalacsonyabb vércukorszinttel rendelkező alanyok kétszer annyi tűt szúrtak a babába, mint a legmagasabb glükóz szinttel rendelkezők. Az nem teljesen világos, miért teszi az alacsony vércukorszint agresszívvá az embereket, de Jeremy Nicholson, az Imperial College London biokémia professzora szerint valószínűleg az állhat a háttérben, hogy az agyunknak nagy mennyiségű glükózra van szüksége a megfelelő, normális működéshez.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukorszint-veszekedes