Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Agyvérzés húszévesen

Lauren Bradfield 2012-ben, húszévesen kapott először stroke-ot, ám a tünetek – az erős fejfájás és szédülés – alapján azt gondolta, csupán másnapos. Mivel azonban nem lett jobban, és már felállni is képtelen volt, orvoshoz ment, ahol megállapították, hogy agyvérzése van.

A roham után Lauren baloldala, nyaktól lefele teljesen lebénult, és az orvosok felkészítették rá, hogy soha többé nem fog tudni lábra állni. A nő ezután három hónapot töltött a kórházban rehabilitációval, és elhatározta, hogy nem adja fel a küzdelmet. Azonban egy évvel az első rohama után Lauren váratlanul összeesett, és állapota ismét a régi lett. Ezúttal azonban két hét alatt sikerült felépülnie, és hazatérhetett otthonába, majd mindössze néhány hónapnyi rehabilitációt követően ismét segítség nélkül volt képes járni, sőt még egy tíz kilométeres futóversenyen is részt vett.

„Még mindig nem vagyok a régi, és sokkal inkább érzem magam 92 évesnek, mint 22-nek, de az orvosok így is csodának tartják azt a javulást, amit eddig elértem”- mesélte Lauren, akinek a családjában többeknél is előfordult már vérrögképződés. Stroke akkor fordul elő, ha az agyba vezető valamelyik érben egy rög képződik, így a vér útja akadályba ütközik. Ha a vér nem jut el az agyba, az agysejtek károsodhatnak vagy el is pusztulhatnak. A cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint növelhetik a stroke kialakulásának esélyét, csakúgy, mint a helytelen étrend, a túlzott alkoholfogyasztás, a kábítószerek használata, a dohányzás vagy a mozgásszegény életmód. 25 éves kor alatt nagyon ritka, hogy valakinek agyvérzése legyen, de az esetek egynegyedében az érintett 65 évnél fiatalabb.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/huszevesen-agyverzes