Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Atkák az arcon

Minden ember arcán élnek a szűrtüszőkben apró, a pókokkal rokonságban álló nyolclábú atkák, amelyek úgy néznek ki, mint egy tölcsér, lábakkal az egyik végén.

A legújabb kutatás kimutatta, hogy a vizsgált emberek 100 százalékán megtalálhatók a szabad szemmel nem látható atkák. A Demodex nevű állatkák a szőrtüszőkben élnek fejjel lefelé befúródva, ahol a szervezetünk által kiválasztott zsírokkal táplálkoznak. Az emberi arcon két atkafajta él, a Demodex folliculorum és a Demodex brevis, amelyek nem állnak túlságosan közeli rokonságban egymással. Megan Thoemmes, az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatója szerint az atkák tulajdonképpen „aranyosak”, nyolc apró lábukkal úgy néznek ki, mintha a zsírban úsznának. A kutató szerint megnyugtató a tudat, hogy mindenkiben megtalálhatók, és semmiféle problémát nem okoznak az embereknek.

 Miből készülnek és miért csodálatosak a samponszappanok? >>> [0]

A PLOS One szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a vizsgált 29 ember DNS-tesztje alapján a 18 éven felül alanyok 100 százaléka hordozott Demodex atkákból származó DNS-t. A kutatók azt is elmondták, hogy több emberen végzett tesztek is ugyanezt a 100 százalékos arányt mutatták. A szakértők nem tudják pontosan, hogyan terjednek az atkák az emberek között, de az egyik elmélet szerint szoptatás alatt kerülhet az édesanyáról a csecsemőre. A fiatal emberek sokkal kisebb valószínűséggel rendelkeznek az atkával, de szinte az összes emberi hullán kimutathatók. Az atkák valószínűleg sötétben, alvás közben másznak az arcunkra.

„A Demodex atkák valószínűleg már hosszú ideje együtt élnek velünk, azóta, hogy az emberi faj kivándorolt Afrikából, és benépesítette a Földet, valószínűleg magukkal vitték ezeket az atkákat” – véli Michelle Trautwein, a Kaliforniai Tudományos Akadémia dipterológus szakértője. „Most azt próbáljuk kideríteni, hogy a Demodex DNS visszatükrözheti-e saját evolúciós történetünket azzal, hogy lehetővé teszi az emberi vándorlás ősi útvonalainak visszafejtését. Az arc atkákkal kapcsolatos egyik legizgalmasabb, eddig megoldatlan rejtély az, hogyan került az emberekre ez az állatka.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/atka-arc