Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Így főzzön, hogy megmaradjanak a vitaminok!

Általában úgy véljük, ha zöldséget fogyasztunk, vitamint fogyasztunk. Az éltető anyagoknak azonban nem sok esélyük marad az érvényesülésre, ha egy jóindulatú, ám a vitaminokról mit sem tudó szakács kezei közé kerülnek. A betegségek ádáz ellenségei ugyanis hamar lebomlanak a sütés, főzés során. Különösen igaz ez a vitaminok sztárjára: a C-vitaminra.

A vitaminok elveszejtésének folyamata nem a fazékban kezdődik. Már a zöldségesnél vegyük alaposan szemügyre a kínált portékát; a fonnyadófélben lévő leveles zöldség azt jelzi, hogy a benne található C-vitamin már a bomlás kétes útjára lépett. Ha a meleg konyhában tároljuk a remélt vitamin forrását, elértéktelenedése még inkább felgyorsul.

A frissen szedett káposzta 100 g levelében akár 100 mg C-vitamint is találhatunk, mely mennyiség a fonnyadás következtében akár harmadával is csökkenhet. Még rosszabb a helyzet, ha szakácsunk szeret előre dolgozni, és már jóval a főzés megkezdése előtt apró csíkokra kaszabolja a káposztát. Eléggé el nem ítélhető tettével a C-vitamin újabb 30%-ának pecsételi meg sorsát, mert a lebontó enzimek immár minden egyes darabkában támadásba lendülhetnek.

A kontár konyhabajnok mindig puhára főzi a zöldséget. Minél hosszabb ideig főzi, minél apróbbra darabolja, annál több tápanyag távozik a főzővízbe. A zöldségeket inkább tegyük azonnal forró vízbe, mert így csak a káros bontóenzimektől szabadulunk meg; míg ha valaki a főzést hideg vízben kezdi és lassan forralja fel, az a vitaminok lassú haláltusájának lehet szemtanúja.

Ha kompótot készítünk, a gyümölcsök általában a főzőlével és a benne maradt vitaminokkal együtt kerülnek az asztalra, a zöldségek leve azonban legtöbbször a lefolyóban köt ki ahelyett, hogy a leveseket vagy a mártásokat finomítaná. Sokan egy csipetnyi szódabikarbóna hozzáadásával vélik megőrizni a zöldség színét, ez azonban szintén káros, mert csak fokozza a C-vitamin lebomlását. Kiváló szakácsunk utolsó csapása a már igencsak kétes értékű vitaminbombára, ha azt hosszasan állni hagyja tálalás előtt. Könnyen előfordulhat, hogy az így elkészített eledel már egyáltalán nem tartalmaz vitaminokat.

Hogyan főzzünk okosan?

• Lehetőleg vegyszerek és műtrágya nélkül termesztett zöldségféléket használjunk fel.
• Az alapanyagokat csak mosás után daraboljuk fel, majd haladéktalanul lássunk neki az elkészítésének.
• Ne főzéssel vagy sütéssel készítsük el a zöldségféléket, hanem párolással. Fedjük le a főzőedényt, mert a vitaminok nemcsak a hő, hanem a fény hatására is könnyen kereket oldanak.
• A párolás (a zöldborsó kivételével) 5-10 percig tartson, mireliteknél 3-5 percig. A párolás után húzzuk a fazekat a tűzhely szélére és tartsuk továbbra is lefedve, hogy a gőzben tovább puhuljon a zöldség anélkül, hogy jelentős veszteség érné a vitaminokat.

C-vitaminban gazdag zöldségek-gyümölcsök

A vitaminszükségletet számos tényező befolyásolja. Az igény megnő idős korban, fogyókúra, terhesség, illetve növekedés esetén. Az élsportolók, a nehéz fizikai munkát végzők, a dohányzók, az alkoholt fogyasztók vagy a betegség után lábadozók szervezetének szintén sokkal több vitaminra van szüksége, mint egy egészséges embernek.

Élelmiszer

(100 grammonként)

C-vitamin-tartalom

(milligramm)

Bodzabogyó 37,1
Kivi 36,7
Narancs 35,4
Citrom (húsával együtt) 34,0
Citromlé 28,2
Málna 27,2
Sárgarépa, hagyma 26,2
Paraj 26,1
Zöldborsó 26,0
Karalábé 25,8
Spárga 23,7
Szeder 21,2
Burgonya 18,0
Paradicsom 16,9
Alma 8,8



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/health/vitamin5.htm