Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A kannabisz gátolja a daganatok növekedését

A kannabisz fő pszichoaktív összetevője, a tetrahidrokannabinol, egy nemzetközi kutatócsoport szerint rákos betegekben gátolja a daganatok növekedését.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a kannabinoidok, amelyek egyike a tetrahidrokannabinol (THC), rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. 2009-ben a spanyol Complutense Egyetem munkatársai felfedezték, hogy a THC az agydaganatos sejtek pusztulását váltja ki az autofágia folyamata révén. A kutatók arról számoltak be, hogy ha humán daganattal rendelkező egerekbe THC-t juttattak be, azzal elindították az autofágia folyamatát, ami gátolta a daganatok növekedését. Amikor két, agresszív agydaganattól szenvedő emberben alkalmazták intrakraniálisan a THC-t, ők is az autofágia hasonló jeleit mutatták.

A mostani kutatást végző szakértők a Complutense Egyetem és a brit University of Anglia (UEA) vezetésével azt állítják, sikerült azonosítaniuk az eddig ismeretlen „jelző platformokat”, amelyek lehetővé teszik, hogy a THC a daganat zsugorodását okozza. A kutatók emberi emlőrákos sejtmintákkal daganatokat váltottak ki egerekben. Amikor a daganatokat THC dózisokkal vették célba, kiderült, hogy két sejtreceptor különösen is összefüggésben áll a daganatellenes válasszal. „A THC rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a vegyület egy bizonyos sejtreceptor család, az úgynevezett kannabinoid receptorok révén fejti ki a hatását” – magyarázta Dr. Peter McCormick, az UEA gyógyszerész karának kutatója. „Kimutattuk, hogy ezeket a hatásokat a CB2 és a GPR55, a kannabinoid receptor család két tagjának együttes kölcsönhatása közvetíti.”

Dr. McCormick ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a rákos betegeknek nem szabad öngyógyítással próbálkozniuk.„Kutatásunk izolált kémiai anyagokat használt, és a megfelelő koncentráció létfontosságú” – mondta. „A daganatos betegeknek nem szabad öngyógyításra használniuk a kannabiszt. Eredményeink remélhetőleg egy olyan biztonságos szintetikus megfelelő kifejlesztéséhez vezet majd, amely elérhető lesz a betegek számára a jövőben.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kannabisz-daganatos-fajdalomcsill