Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ritka betegség a halszagú lehelet oka

A 22 éves énekesnő, Cassie Graves egy igen különleges betegségben, az úgynevezett halszag-szindrómában szenved, ami miatt olyan rossz lehelete van, hogy azt semmilyen extra erős rágógumi nem képes elfedni.

A klinikai nevén trimetilaminúriaként ismert kór egy ritka anyagcserezavar, amelynek következtében a szervezet képtelen lebontani a bizonyos élelmiszerekben megtalálható trimetilamin nevű vegyületet, így megemelkedik annak koncentrációja a testben, és igen kellemetlen halszagot árasztva távozik izzadság, vizelet, valamint lehelet formájában. „Volt olyan idő, amikor olyan büdös halszagom volt, hogy anyukám nem akart iskolába engedni, nehogy csúfoljanak az osztálytársaim” – meséli az énekesnő visszaemlékezve, aki saját szagát nem érzi, ezért csak barátai és családtagjai elmondásából tudja, mennyire rémes szaga van.

Az egész betegségre is úgy derült fény, hogy hároméves korában a testvére, akivel egy szobában aludt, panaszkodott a kellemetlen szagra. Az orvosok tanácstalanul álltak a probléma előtt, ám a lány anyja egy rádióműsorban hallott a halszag-szindrómáról, és rájött, hogy Cassie-nek is pont ez a baja. Szép fokozatosan elkezdték beazonosítani azokat az élelmiszereket, amik a kellemetlen szagot okozzák, így az étrendből kikerült a hal, a hús és minden sötétzöld levelű zöldség. „A koncerteken úgy érzem magam, mint egy kényes díva, mert csak bizonyos ételeket vagyok hajlandó enni” – panaszkodott az énekesnő, akit szerencsére barátja mindenben támogat. Cassie most azt tűzte ki célul, hogy igyekszik minél több ember figyelmét felhívni erre a betegségre, hogy másoknak – akik hasonló cipőben járnak - hamarabb sikerüljön felismerniük a baj okát.

A trimetilaminúria egy genetikai rendellenesség, aminek következtében az ember rohadt halhoz, fekáliához vagy szeméthez hasonló szagot áraszt, mivel a szervezet képtelen lebontani a trimetilamint. A betegség általában gyerekkorban jelentkezik, amikor a gyerekek először esznek olyan ételt, amely felelős lehet a rossz szagért. Többnyire segít, ha az ember kerüli a tojást, a sötétzöld zöldségeket – mint a brokkoli, borsó, bab -, a tengeri ételeket vagy az olajos halat. Kis dózisú antibiotikummal is meg lehet próbálni elnyomni a szagot, de legtöbbet az életmódbeli változtatással lehet elérni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/haszagu-enekes