Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A napkrém nem elég

A napkrém használata a legújabb kutatás szerint nem jelent megbízható védelmet a bőrrák ellen.

A mérföldkőnek számító új kutatás során azt vizsgálták, hogyan támadja az ultraibolya sugárzás a bőrt, és kimutatták, hogy a hosszú távú károsodást a napkrémek sem tudják megakadályozni. A naptej ugyan védelmet nyújt a napégéssel és a napozás rövidtávú hatásaival szemben, azonban elegendő mennyiségű sugárzást engednek át ahhoz, hogy hosszú távon kialakulhasson az akár halált okozó bőrbetegség. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy azok, akik egy kis időnél többet töltenek a napon, feltétlenül fedjék be a bőrüket, és ne hagyatkozzanak kizárólag a napkrémek védelmére.v

A Manchesteri Egyetem és a londoni Rákkutató Intézet kutatói a világ első molekuláris kutatását végezték el azzal kapcsolatban, hogyan alakul ki a bőrrák leghalálosabb formája, a rosszindulatú melanóma. A Nature szaklapban publikált tanulmányukból az derül ki, hogy még a legmagasabb, 50-es fényvédő faktorú napkrémek is elegendő mennyiségű UV sugárzást engednek át ahhoz, hogy károsíthassák a bőr pigment sejtjeinek DNS-ét. „Az emberek általában azt hiszik, hogy amint felkenték a napkrémet, sebezhetetlenek, ezért sokkal több időt töltenek a napon, és ezzel jelentősen megnövelik expozíciójukat az UV sugárzásnak” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Julie Sharp. „Kutatásunk újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy bár a napkrémek szerepet játszanak a védelemben, nem szabad kizárólag ezekre hagyatkoznunk a bőrünk védelmében.”

A kutatás során kimutatták, hogy a napkrémek nem tudják teljesen megakadályozni, hogy a káros napsugárzás mutációt okozzon a bőr „védőgénjében”, amely az UV sugárzás ellen védő fehérjéket termeli. Miután a gén károsodott, a bőr sebezhetővé válik a nap által okozott további károsodással szemben, és nagyobb eséllyel alakul ki daganat. Dr. Chris Flower, a Kozmetikum, Pipere cikk és Illatszergyártók Szövetségének vezetője azzal reagált a kutatási eredményekre, hogy soha nem állították, hogy a napkrémek teljes védelmet nyújtanak a nap káros sugarai ellen. „Az első védelmi vonal a napsugárzás elkerülése, a második a bőrfelület elfedése széles karimájú kalappal, pólóval és nadrággal, és csak a harmadik védelmi vonal a napkrém használata” – mondta.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/napkrem-nem-eleg