Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az őseink a csimpánzoktól kaphatták el a herpeszt

A legfrissebb kutatás szerint az embereket fertőző herpesz vírus a csimpánzokból eredhetett, mielőtt őseinkre átkerült.

Kutatók kimutatták, hogy a herpesz szimplex vírus 1. típusa (HSV-1) az előtt fertőzte meg a hominidákat, hogy evolúciós különválásuk bekövetkezett a csimpánzoktól körülbelül 6 millió évvel ezelőtt, míg a herpesz szimplex 2. típusát (HSV-2) az ősi csimpánzok vitték át emberi őseinkre, például a Homo erectusra mintegy 1,6 millió évvel ezelőtt, jóval a korai modern ember körülbelül 200 ezer évvel ezelőtti megjelenése előtt. „Mielőtt emberek voltunk, még bekövetkezett fajok közötti átvitel a mi evolúciós vonalunkba” – magyarázta a Molecular Biology and Evolution június 10-i internetes kiadásában megjelent tanulmány szerzője, Joel O. Wertheim, a Kalifornia Egyetem San Diegó-i Antivirális Kutatóintézetének munkatársa.

A kutatás során a szakértők az emberi herpesz vírusokat hasonlították össze a főemlősökben találhatókkal. A molekuláris evolúció fejlett modelljeinek segítségével becsülték meg, pontosan mikor és hogyan tértek el a vírusok egymástól, és hogyan kerültek az emberekbe. A korábbi feltételezés szerint a HSV-1 valószínűleg egy másik emberszabású majomról, például az orángutánokról került át az emberre. Eddig úgy vélték, hogy a HSV-2 és a csimpánzokban előforduló megfelelőjének elválása egybeesett az ember és a csimpánz evolúciós elválásával.

Az új kutatás viszont azt mutatja, hogy a HSV-2 egy fajok közötti átvitel eredménye a modern csimpánzok őséről az emberre, a HSV-1 pedig a humán és a csimpánz vírus közötti elválás eredménye. Mostanra az emberek és a csimpánzok is saját HSV-1 vírussal rendelkeznek. A kutatás eredményei segítenek a kutatóknak jobban megérteni a fajról-fajra történő átvitel mechanizmusát, ami napjainkban is előfordul.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/herpesz-csimpanz