Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az alacsony férfiak tovább élnek



Két csoportra osztottuk a résztvevőket - nyilatkozta Dr. Bradley Willcox, a Hawaii Egyetem John A. Burns Orvostudományi karának munkatársa - Az egyikbe a 157 centinél alacsonyabbak, a másikba a 160 centinél magasabbak kerültek. Az adatok szerint a 157 centiméternél alacsonyabb férfiak éltek a legtovább. A tendencia a 157 centinél magasabbak esetében úgy alakult, hogy minél magasabb volt valaki, annál rövidebb ideig élt."

A vizsgálatok szerint az alacsonyabb férfiak sokkal nagyobb eséllyel rendelkeztek a védő hatású és hosszú várható élettartamot elősegítő FOXO3 génnel. A génnek köszönhetően a férfiak kisebb testalkatúak voltak, és jóval tovább éltek, mint magasabb társaik. Az alacsonyabb férfiaknak ráadásul jellemzően a vércukorszintjük is alacsonyabb volt, és ritkábban alakultak ki az esetükben daganatos megbetegedések. "Úgy tűnik, a testalkat közvetlen kapcsolatban van ezzel a génnel - nyilatkozta Dr. Willcox - Ezt korábban állatok esetében már tapasztaltuk, de fogalmunk sem volt róla, hogy a kapcsolat embereknél is fennáll."

A Kuakini HHP 1965-ben vette kezdetét 8006 olyan amerikai férfi részvételével, akiknek japán felmenői mind 1900 és 1919 között születtek. A férfiak egészségügyi állapotát és életmódját a tudósok az évek során folyamatos figyelemmel kísérték. A kutatásban részt vett férfiak közül 1200-an érték meg a 90-100 éves kort, 250-en pedig még a mai napig életben vannak. A vizsgálati eredményekről bővebben a PLOS ONE című orvosi szaklap legfrissebb számában olvashatnak az érdeklődők.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alacsonyabb-elettartam