Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Segíthet a vizsgázóknak!

A zöldtea-kivonat serkentheti a kognitív működést, főleg a rövidtávú memóriát – derül ki egy friss kutatásból.

A zöld tea egy örökzöld növény, a Camellia sinensis szárított leveleiből készül, ám a fekete és az oolong tea alapja is ugyanez szokott lenni. A zöld tea különlegessége, hogy a frissen levágott levelek enyhe párolásával készül. Elsősorban Kínában, Japánban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten örvend nagy népszerűségnek. A fekete és az oolong teával ellentétben a zöld teához nem fermentálják a leveleket. Ennek eredményeképpen utóbbiban lényegesen több antioxidáns marad.

Jelen kutatás során véletlenszerűen választottak ki 12 egészséges embert, akik 27,5 gramm zöldtea-kivonatot tartalmazó vagy nem tartalmazó tejitalt kaptak, miközben MRI-vizsgálaton vettek részt. Bebizonyosodott, hogy a zöld tea serkentő hatással bír a rövidtávú memóriára, s a homloklebeny idegkapcsolataira – mindez kiemelt szerepet játszik az emlékek megőrzésében. Emellett fokozott aktivitást lehetett megfigyelni a fali lebenyben is, amely elsősorban az érzékelés útján érkező ingerek feldolgozásáért felel.

Az eredmények alapján tehát a zöldtea-kivonat hasznos a rövidtávú memória fejlesztésére, a homloklebeny idegkapcsolatainak aktivitása pedig növeli a feladatmegoldó képességet. A tanulmány végkövetkeztetése szerint a zöldtea-kivonat elősegíti a mentális funkciókat, további kutatás után kezelési lehetőséget biztosítva az ilyen jellegű problémákkal küszködőknek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/zoldtea-vizsgazoknak