Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fájdalomcsillapítás meditációval?

A kutatók azt állítják, hogy az arthritisszel és más krónikus betegségekkel kapcsolatos aggodalmak még inkább súlyosbítják a rendellenességeket, mivel a fájdalom nagy részéért az elménk felelős.

Az új kutatás szerint a pozitív gondolkodás, például a buddhista meditációs technikák, jelentős előrelépést jelenthetnek a betegek kezelésében. Ha arra ösztönzik a betegeket, hogy ne gondoljanak annyit állapotukra, hatékonyabban gátolni lehet a tüneteket, mint a hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, amelyek drágák, ráadásul sokszor több kárt okoznak, mint hasznot. A Manchesteri Egyetem eredményei első alkalommal bizonyítják, hogy az agy fájdalomérzékelésének rendellenességei lehetnek felelősek az oszteoarthritiszes beteg hosszú távú fájdalmáért. A kutatás azt is kimutatta, hogy a tanácsadás a fájdalomcsillapítóknál hatékonyabb segítség lehet abban, hogy a betegek együtt tudjanak élni a betegségükkel, különösen azért, mert a fájdalom árulja el nekik, mikor terhelik túlságosan az ízületeiket.

Krónikus fájdalom a népesség körülbelül 30 százalékát érinti élete során, és ez általában az ízületi gyulladással áll összefüggésben. A betegek fogyatékossága súlyosbodik, amikor a fájdalom más területekre is átterjed, és egyre nehezebben tudnak megbirkózni állapotukkal, mert már az alvásban és más hétköznapi tevékenységeikben is gátolja őket. A kutatók elmondták, hogy jelen pillanatban nem lehet tudni, miért vannak ilyen nagy különbségek abban, milyen mértékű fájdalmat tapasztalnak az ízületi gyulladásos betegek, ennek ellenére még mindig óriási összegeket költünk gyulladásgátló gyógyszerekre, amelyek káros mellékhatásokkal is járhatnak.

A kísérletben 120 személy vett részt három csoportban: az egyikbe egészséges, a másodikba ízületi gyulladásos, a harmadikba pedig fibromialgiában, egy gyakori és máig megmagyarázhatatlan krónikus fájdalomban szenvedő betegek tartoztak. Az önkéntesek egy székbe ültek, és a karjuk hátsó részét lézersugárral enyhén hevítették, miközben a koponyájukra helyezett elektródákkal mérték az agyhullámokat. Kimutatták, hogy amikor az alanyok felkészültek a fájdalmas impulzusra, az insularis kéreg aktivitása fokozódott, ami előre jelezte a beteg saját krónikus fájdalmának kiterjedését és intenzitását.

A European Journal of Neuroscience szaklapban megjelent kutatás új megvilágításba helyezte azt, ahogyan bizonyos agyi területek befolyásolják a „fájdalom mátrixot”. A krónikus fájdalomban szenvedők esetében a döntéshozásért felelős frontális kéreg sokkal kevésbé kontrollálja a primitívebb agyi területeket, mint az egészséges emberekben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/meditacio-fajdalom-ellen