Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A vegáknak alacsonyabb a vérnyomása

Egy friss elemzés szerint a vegetáriánus étrenden élő embereknek általában alacsonyabb a vérnyomása, mint a nem vegetáriánus étrendet követőknek.

A japán kutatók úgy vélik, hogy egyes emberek számára jó módszer lehet a magas vérnyomás gyógyszerek nélküli kezelésére a vegetáriánus étrend követése. A vegetáriánus étrend nem tartalmaz húsféléket, de tejterméket, tojást és halat bizonyos esetekben tartalmazhat. A vegetáriánusok hangsúlyozzák a növényi eredetű élelmiszerek, különösen a zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek és gyümölcsök jelentőségét.

A magas vérnyomás növeli a szívbetegség, a stroke, a vesebetegségek és más rendellenességek kockázatát. Sokak számára az egyetlen kezelési lehetőség a gyógyszer, ez azonban költségekkel és mellékhatásokkal járhat. „Ha az étrend megváltoztatásával megelőzhető a magas vérnyomás, vagy csökkenthető a magas vérnyomás, az sokak számára adhat reményt” – mondta a kutatás vezetője, Yoko Yokoyama, az oszakai Országos Agy- és Kardiovaszkuláris Kutatóközpont munkatársa. „A megfelelő étrend kiválasztásához azonban tudományos kutatásokra kell támaszkodni. Elemzésünk egyértelműen bizonyítja, hogy a vegetáriánus étrend rendkívül hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást.”

A JAMA Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmányhoz 32 megfigyelésen alapuló, és hét kontrollált kutatást tekintettek át a japán kutatók. Az összesen majdnem 22 ezer ember részvételével készült kutatásokból az derült ki, hogy a megfigyeléses vizsgálatokban a vegetáriánus étrend átlagosan 7 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés, és 5 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást. A klinikai kísérletekben a vegetáriánus étrend követése átlagosan 5 Hgmm-es szisztolés, és 2 Hgmm-es diasztolés vérnyomáscsökkenést eredményezett.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vega-vernyomas