Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Muskátliban az AIDS gyógyításának titka?

A népszerű dísznövény gyökerének kivonata hozzájárulhat a leggyakoribbnak számító HIV-1 vírusfertőzés hatékony kezeléséhez. Az anyag olyan összetevőt tartalmaz, amely gátolja a kórokozó szaporodását a szervezetben, illetve megakadályozza, hogy a HIV-vírusok kötődjenek az emberi sejtekhez – derül ki egy friss kutatásból.

A dél-afrikai muskátli (latin nevén Pelargonium sidoides) kivonata inaktiválja a HIV-1 vírust, egyúttal ellehetetleníti a sejtek ellen irányuló támadását is. A HIV kórokozóknak két fő fajtájuk van: a HIV-1 és a HIV-2 változat, ám a fertőzések döntő többségéért előbbi a felelős. A müncheni Német Környezeti Egészségkutató Központ munkatársai azt állítják, hogy a muskátli segítségével új generációs HIV-gyógyszert lehet előállítani a szerzett immunhiányos szindróma (AIDS) kezelésére, mivel a növény egyik vegyülete szabályosan megtámadja a HIV-1 vírusokat, s védi a vér- és immunsejteket is. Mivel megakadályozza a HIV-organizmusok kötődését az emberi sejtekhez, megelőzi, hogy behatoljanak azokba, legyengítve a szervezetet.

Néhány klinikai teszt már bebizonyította, hogy a muskátlikivonat használata biztonságos az emberek számára, ráadásul Németországban már gyógynövény eredetű készítményként forgalomban is van. A kutatócsoportot vezető Ruth Brack-Werner elmondta, hogy a muskátlikivonat rendkívül ígéretes alapanyagnak tűnik az első tudományosan is alátámasztott hatású, növényi eredetű HIV-1 elleni gyógyszerhez. „A hatásmechanizmus eltér az összes jelenleg kapható, hagyományos készítményétől, így a már folyamatban lévő terápia egyedülálló kiegészítője is lehet. Ráadásul az alapötlet azért is vonzó, mert még erőforrás-hiányos közegben is könnyedén előállítható, valamint tárolható a készítmény, például hűtést sem igényel. A következő lépés, hogy fertőzött embereken teszteljük a hatást” – magyarázta Brack-Werner. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint 35 millió HIV-fertőzött vár gyógyulási lehetőségre. A HIV és az AIDS világszerte tizedik a halálokok listáján.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hiv-muskatli