Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az apa életkora is számít!

Az idősebb apák gyerekeinél nagyobb eséllyel fejlődnek ki az autizmushoz és skizofréniához hasonló mentális egészségügyi problémák. A mostani tanulmány adatai szerint a 45 éves, és annál idősebb férfiak esetében a gyerekek hajlamossága közel egyharmaddal magasabb, mint a fiatalabb apáknál.

A közel hárommillió gyerek részvételével készült vizsgálatot vezető kutatók szerint az adatok alapján egyértelmű, hogy nem csak a nők rendelkeznek biológiai órával, mivel a genetikai mutációk előfordulási aránya a kor előrehaladtával a férfiak esetében is növekszik. A nemzetközi tanulmány adatai szerint a 45 éves, és annál idősebb apák utódainak esetében a mentális zavarok kialakulási esélye 34 százalék, szemben a fiatalabb, 25 és 29 év közötti apák gyermekeivel, akiknél ez az arány jóval alacsonyabb.

A kutatás vezetője, John McGrath professzor (Queensland Egyetem) az idősebb férfiakat "mutációs időzített bombának" nevezte. "Hosszú időn keresztül meg voltunk győződve róla, hogy az édesapa életkora nem számít a gyerek szempontjából - tévedtünk. A biológiai óra ugyanis a férfiak esetében is ketyeg." Bár McGrath professzor szerint további vizsgálatokra van szükség annak bizonyítására, hogy az idősebb férfiak gyerekei valóban veszélyeztetettek, az biztos, hogy az édesapák kora hatással lehet utódaik egészségi állapotára.

Nagy-Britanniában több mint 75 000 gyerek születik 40 év fölötti apáktól, ami nagyjából minden tízedik, a szigetországban született gyereket jelenti. Közülük is 6000-en 50 év feletti apáktól születnek. Nagy-Britanniában egyébként az édesapák átlagéletkora 32 év. "A mostani kutatási adatokból világosan látszik, hogy a férfiak sem immunisak a reprodukciós öregedés hatásaira" - nyilatkozta Dr. Allen Pacey, a Sheffield Egyetem andrológusa.

A tanulmány elkészítése során a Queensland Egyetem tudósai 2 894 688 dán lakos egészségügyi adatait vizsgálták meg az 1955 és 2006 közti időszakból. A tudósok a szülők életkorát, valamint a mentális zavarok előfordulási arányát vizsgálták meg a gyerekek körében. A szociális-társadalmi tényezőket azonban nem vették figyelembe, pedig ezek a tinédzser édesanyák esetében növelhetik a kockázatot. A kutatók szerint elképzelhető, hogy férfiaknál a kor előrehaladtával romlik a spermák minősége, így a genetikai mutációk, és ezzel együtt a mentális betegségek kialakulási esélye jelentősen megnő. A kutatás részletes leírása a JAMA Psychiatry című orvosi szaklapban olvasható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/apa-kora