Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mini tisztítókúra: Heti egy nap az egészségért

Sokan vannak, akik bár szeretnék, még sosem próbálták ki a szervezet méregtelenítését, pihentetését szolgáló tisztítókúrát. A legalább három hétig tartó kúrára sokat kell készülni. Kedvet csinál a hosszabb kúrához, ha kipróbálunk egy mini méregtelenítést, mely mindössze egy napig tart. Ha pedig hetente tartanánk ilyen napot, akkor a súlyunk megőrzése, karbantartása sem jelentene gondot.

A szervezet bármily apró figyelmességre hálásan reagál. Mit remélhetünk az egyetlen napos tisztítókúrától, melynek során csak zöldséget vagy gyümölcsöt szabad fogyasztani?

A szervezet extra mennyiségű vitaminhoz jut, ami felfrissít és energiát ad. Az emésztés folyamata nagy energiákat igényel. A zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával az emésztőrendszer „pihen”, így a szervezet másra „figyelhet”, nagyobb eséllyel indulhatnak el az öngyógyító folyamatok is.

Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó hatására ürülnek a szervezetben felszaporodott mérgek. Mivel lúgosító hatásúak, semlegesítik a savfölösleget. Magas káliumtartalmuknál fogva kihajtják a vizet a szövetekből, és megnövelik a sejtek oxigénellátását. Ha hízásra vagyunk hajlamosak vagy fogyókúrán estünk át, heti egynapos zöldség- vagy gyümölcsnap beiktatásával megőrizhetjük súlyunkat.

Hogyan fogjunk hozzá?

Válasszunk ki egy viszonylag nyugalmas napot. Ideális az lenne, ha azt a napot pihenéssel tölthetnénk, hogy a felszabadult energiát a test tényleg saját magára fordíthassa. Ha erre nincs mód, akkor a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük az előre kiválasztott és elkészített zöldséget vagy gyümölcsöt. A kúra előestéjén csak valami könnyűt fogyasszunk, feküdjünk le korán, hogy kipihentek legyünk.

A kúra napja

Ezen a napon ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt és koffeint. Zuhanyozzunk le, és alaposan dörzsöljük végig testünket, hogy a méreganyagok a bőrön keresztül is távozhassanak. Különösen hatékonnyá tehetjük a folyamatot, ha erre a napra betervezünk egy szaunázást is.

Kezdjük a napot egy nagy pohár tiszta vízzel. A bőséges vízfogyasztás egyébként is a kúra része, 2-3 litert igyunk meg a nap során. Szeleteljük fel apró kockákra a kiszemelt zöldséget vagy gyümölcsöt, és jól megrágva fogyasszuk el.

Gyakorlatilag tetszés szerinti mennyiségben ehetünk belőle az egész nap során, amikor csak megéhezünk, sőt az a cél, hogy minél többet fogyasszunk belőle. Általában kétóránként készítsünk kisebb fogásokat. Figyeljünk arra, hogy változatos formában készítsük el az ételt, így nem lesz annyira monoton. A nap során vagy csak zöldséget, vagy csak gyümölcsöt ehetünk, a kettőt ne keverjük. Ha rendszeresen végezzük az egynapos méregtelenítést, akkor ajánlott, hogy mindig más gyümölcsöt vagy zöldséget részesítsünk előnyben.

Zöldségek, gyümölcsök

Kerüljük a citrusfélék többségét (ezek túl savasak), valamint a banánt és az avokádót, mivel keményítőtartalmuk túl magas. Ehelyett a következőkből válogassunk: alma, őszibarack, ananász (a konzerv erre a célra nem megfelelő), szőlő, paradicsom, görögdinnye, sárgarépa, cékla, uborka, édesburgonya. Ezeknek a növényeknek magas a rosttartalmuk, ami a belek tisztításában fontos, lúgosítják a szervezetet, valamint vitamintartalmuk is kiemelkedő. Másnap még tartózkodjunk a nehéz ételek fogyasztásától, ami valószínűleg nem is fog nehezünkre esni. Lassan, fokozatosan álljunk át a megszokott étrendre. Ha hetente egy méregtelenítő napot beiktatunk, valószínű, hogy étkezési szokásaink lassanként megváltoznak, egészségesebben fogunk táplálkozni.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/health/minitisztkura1.htm