Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A magas emberek egészségesebbek is?

A magas emberek hatalmas előnnyel indulnak a szívbetegségek szempontjából is - amerikai tudósok szerint ugyanis az átlagosnál nagyobb testmagasság egészséges, mivel csökkenti a plakkok lerakódásának esélyét, és ez által a végzetes szívbetegségekre való hajlamot is.

A CT-vizsgálatok szerint a legmagasabb férfiak és nők esetében nagyjából 30 százalékkal kevesebb plakk rakódik le az érfalakra, mint az átlagos testmagassággal bíróknál, ez pedig csökkenti a szívbetegségek kialakulási esélyét. Michael Miedema, a Minneapolis Szív Intézet Alapítvány kutató kardiológusa nemrég egy 2703 páciens részvételével készült felmérést végzett a kollégái segítségével. "Bár a magasság és a koronáriás szívbetegségekre való hajlam kapcsolatát már sikerült bizonyítani máskor is, korábban nem tudtuk pontosan, milyen folyamatok állnak a jótékony egészségügyi hatás hátterében." - fogalmazott a szakember.

A vizsgálatok során a kutatók CT segítségével mérték a koronáriás artéria kalcifikációt (CAC), ami a szív vérellátását biztosító artériákban lerakódott plakkokat jelzi. A CAC marker segítségével lehet talán legpontosabban előre jelezni a jövőbeli szívbetegségeket, mivel a koronáriás szívbetegségek előfordulási aránya mintegy tízszeres a magas CAC-ű páciensek esetében. A vizsgálati adatok szerint a magasabb résztvevők szervezetében sokkal kevesebb egészségkárosító plakk volt, így a szívbetegségekre való hajlamuk is alacsonyabb volt.

A legmagasabbak esetében ez mintegy 30 százalékkal jelentett kevesebb plakkot a legalacsonyabb és normál testalkatú résztvevőkhöz képest. A kutatók a nemek közti különbségeket, valamint a kort és a szívbetegek rizikófaktorainak jelenlétét is figyelembe véve állapították meg, hogy a magasabb emberek ritkábban válnak szívbetegségek áldozataivá. "Előfordulhat természetesen, sőt, igen valószínű, hogy valamilyen más tényező is szerepet játszik a szívbetegségek csökkent előfordulásában a magasabb emberek között - nyilatkozta Dr. Miedema - Lehetséges, hogy valamilyen környezeti tényező, vagy gyerekkori hatás befolyásolja a szívbetegségre való hajlamot." A kutatás részletes leírása a Circulation - Cardiovascular Imaging című orvosi szaklapban olvasható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/testmagassag-egeszseg