Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Jobban kell vigyázni a nagyvárosi kismamákra?

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik nagyvárosokban élnek, inkább hajlamosak a szülés utáni depresszióra, mint vidéken élő társaik.

A kutatók szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a nagyvárosi élet lényegesen stresszesebb, mint a vidéki, illetve az ott élők kevesebb támogatást kapnak, mint a vidékiek. Amint arról a torontói Női Kórházban végzett kutatás vezetője, Dr. Simone Vigod beszámolt, tanulmánya során azt a legfontosabb következtetést vonta le, hogy szülés után sokkal jobban oda kell figyelni a városi nőkre annak érdekében, hogy csökkenjen körükben a depresszió mértéke. Ugyan a kutatók pontosan nem tudják, hogy mi váltja ki ezt a lelkiállapotot, ám 6000 újdonsült édesanya vizsgálata után azt figyelték meg, hogy a városban élők 3 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek depressziós, levert állapotba (9 százalék) mint a vidéken élő kismamák (6 százalék).

A szülés utáni depresszió a depressziónak egy speciális típusa, melyet egyes nők gyermekük világra jövetele után tapasztalnak magukon. Általában a szülés utáni 4-6. hétben jelentkeznek a tünetek, bár arra is van példa, hogy csak néhány hónap után alakul ki a betegség, amely többnyire rosszkedvvel, levertséggel és kialvatlansággal jár együtt, valamint azzal az érzéssel, hogy az anya képtelen megbirkózni a gyermekneveléssel járó új feladatokkal. „A tanulmányból levont következtetések segítenek abban, hogy még jobb és még megfelelőbb támogatási rendszereket dolgozzunk ki a kismamák számára annak érdekében, hogy egyre kevesebben kerüljenek ilyen helyzetbe” – összegezte tapasztalatait Dr. Vigod.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szules-utani-depreszio-nagyvaros