Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

A hőség veszélyei - erre kell fokozottan figyelni

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint a forró nyári napok jelentősen megterhelik a szervezetet, ilyenkor emelkedik a szívpanaszok száma is.

A szolgálat szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli átlagosan a halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozásét, illetve 15 százalékkal a szívpanaszok és az "általános rosszullét" miatti sürgősségi mentőhívások számát.

    

A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja, ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

    

A szakemberek azt javasolják, hogy langyos, vagy hideg vízzel naponta többször is zuhanyozzunk. Érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tölteni. Rendkívül fontos, hogy fogyasszunk sok folyadékot: vizet, teát, szénsavmentes üdítőt. Jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek is, kerülni kell viszont a kávét, az alkoholos italokat, a cukros, szénsavas üdítőket. Érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget és világos színű, bő szabású pamut öltözetet viselni, valamint a bőrtípusnak megfelelő fényvédőkrémet használni. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy a hőségben ne sétáltasson senki kisbabát, a csecsemőket, kisgyermekeket pedig árnyékban levegőztessék, és senki ne hagyjon gyereket, állatot zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/hoseg-veszelyek-odafigyeles