Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem tiszta az agyunk a repülőn?

Legközelebb, ha repülőre ülünk, íme, a tökéletes kifogás, miért kapcsoljuk ki laptopunkat és hagyjuk abba a munkát: Nagy-Britannia vezető repülőorvosa szerint ugyanis a légi utazás megnehezíti a tiszta gondolkodást.

David Gradwell professzor nem ajánlja a keresztrejtvény-fejtést és az olvasást sem, szerinte inkább dőljünk hátra és élvezzük az utat. A repülőgépeken a nyomás alacsonyabb, mint a tengerszinten, emiatt az agy sokkal nehezebben jut hozzá a működéséhez szükséges oxigénhez, ez pedig csökkentheti a teljesítményt. Egy 12 kilométeres magasságban szálló repülőgép kabinnyomása körülbelül akkora, mint a földön 2-2,5 kilométeren. "A tanulási folyamatok nem működnek olyan hatékonyan 2,5 kilométeren, tehát a közelmúltban olvasott információk sem maradnak meg annyira, mint ahogy a nemrég tanult készségeket sem tudjuk olyan mértékben használni, mint egyébként. Emiatt érdemes a fontosabb döntéseket inkább elhalasztani" - nyilatkozta Gradwell professzor.

Ugyanakkor, ha valami rutinszerű tevékenységet folytatunk, kicsi az esélye, hogy a repülés hatással lesz a teljesítményünkre. "Ha rendszeresen foglalkozunk rejtvényfejtéssel, nem lehet gond. De ha eddig nem sokidőt töltöttünk ilyesmivel, nagy az esély rá, hogy nem igazán leszünk sikeresek benne repülés közben" - vélekedett a szakértő. Ez megmagyarázhatja, hogy a repülés miért nincs hatással a kereskedelmi gépek pilótáinak gondolkodására, ők ugyanis már a földön, a szimulációs repülések során begyakorolják a különböző feladataikat. Gradwell tanácsát főként akkor lesz érdemes majd megfogadni, ha a kereskedelmi gépeken is elterjed az internetezés: ez ugyanis arra ösztönözheti az utazó üzletembereket és üzletasszonyokat, hogy a repülési idő alatt is dolgozzanak.

Gradwell szerint a levegőben a legtöbben a mélyvénás trombózistól félnek, pedig nincsenek egyértelmű adatok arra vonatkozóan, hogy a repülés növelné a vérrögök kialakulási esélyét. A 'turistaosztály szindrómának' is nevezett fóbiás félelem rendkívül gyakori a nyaralók és üzletemberek körében. "Egészséges emberek esetében a mélyvénás trombózis rendkívül ritka. Jellemzően inkább végstádiumú rákbetegek és más betegségekben szenvedők esetében kell félni a repülés közben kialakuló vérrögöktől" - mondta Gradwell. Persze ennek ellenére fontos, hogy megfelelően hidratáljuk magunkat és rendszeresen megmozgassuk végtagjainkat. "Mindegy, milyen szűkös az ülőhelyünk, a lábunkat és fáradt tagjainkat általában azért mindig ki tudjuk nyújtóztatni."



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/repules-trombozis