Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Homályba borult szemek: a szürkehályog

A teljes látásvesztés egyik leggyakoribb oka a veleszületett vagy szerzett szürkehályog, a szemlencse elhomályosodása (cataracta). A folyamat során a beteg szemlencséje elhomályosodik, elszürkül, a látása pedig egyre bizonytalanabbá válik, gyengül, mintha vízfüggönyön nézne keresztül (ezért kapta a betegség a tudományos nevét, a „vízesés” jelentésű, görög eredetű cataracta szóból).

Az időskorúak látásromlásának hátterében igen gyakran van szürkehályog: a 65 éven túli népesség fele, a 75 évnél idősebbeknek pedig már közel háromnegyede érintett a cataracta leggyakoribb, időskori formájában. Világszerte ez a leggyakoribb oka a teljes látásvesztésnek is. Az elsődleges szürkehályog lehet veleszületett is, ilyenkor már gyermekkorban megjelenik. Ismeretes a gyógyszerek, sérülések következtében kialakult, illetve valamilyen más betegséget kísérő, másodlagos formája is.

Öröklött, szerzett?

A betegségre hajlamosíthat a genetikai háttér (megfigyelhető a családi halmozódás), a magasabb életkor, a dohányzás, a szemet érő UV- és más sugárzás károsító hatása (túlzott napozás, röntgen, infravörös sugárzás, stb.), egyéb, traumatikus sérülés, elektromos vagy hőhatás. Eredményezhetik bizonyos, tartósan szedett gyógyszerek illetve alkalmazott vegyszerek is, és a tapasztalatok szerint hozzájárulhat a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a nem megfelelő, antioxidánsokban, A-, C-, D- vitaminokban szegény étrend is. Vannak olyan szemgyulladások illetve belgyógyászati betegségek (például a diabétesz ilyen), amelyekhez szintén társulhat szürkehályog. Csecsemők esetében enzimhiány miatti galaktozémia is okozhat cataractát. Bármi álljon is a háttérben, az elváltozás lényege, hogy a fiatalon puha, rugalmas, teljesen átlátszó szemlencse fokozatosan veszít a rugalmasságából és tisztaságából, átlátszóságából. Többnyire az elhomályosodás a szemlencse szélein kezdődik és terjed egyre inkább a lencse közepe felé.

A „szürkület” első jelei

A szürkehályog többnyire hosszú idő alatt alakul ki, és mivel különösebb tünetei nincsenek, nem jár sem fájdalommal, sem kipirosodással, sem hirtelen látásromlással, a beteg sokáig nem is veszi észre. Legfeljebb azt tapasztalja, hogy a korábbinál jobban zavarja az erős napsütés, a munkaasztal megvilágításának vagy a vezetés során a szembejövő autók reflektorának fénye, a színek elhalványulnak, illetve az évek során csökken a látásélessége, egyre erősebbre kell cserélnie a szemüvegét. Előfordulhat az egyik szem eltakarásakor kettőslátás is. Ezek a tünetek más, a cataractától eltérő szembetegség tünetei is lehetnek, ezért szemészeti vizsgálat szükséges a betegség megállapításához és a további teendők meghatározásához.

Jól kezelhető

Sajnos a szürkehályog kialakulását megelőzni nem lehet, gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek. Egyedüli eredményes gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség: az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése. A szürkehályog műtét az egyik legbiztonságosabb, leghatékonyabb sebészeti beavatkozás és egyben az egyik legeredményesebb is. Korábban csak az idősült (érett) szürkehályog került műtétre, így előfordult, hogy a betegeknek a műtét időpontjára már meglehetősen beszűkült a látásuk. A korszerű cataracta sebészetnek köszönhetően azonban ma már egyáltalán nem szükséges idáig várni. A szürkehályog-műtét során az átlátszatlanná vált szemlencsét eltávolítják és szövetbarát anyagból készült műlencsét ültetnek be helyette. A műtétet szemenként végzik: a másik szem műtétjére mindig csak az elsőként műtött szem gyógyulása után kerül sor. Ezek a műtétek (hacsak a beteg kora vagy egyéb betegsége, állapota nem indokol tartósabb, néhány napos kórházi felügyeletet) többnyire egynapos műtétként végezhetők, és legtöbbször altatásra sincs szükség.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szurkehalyog