Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A sugárterápia hatását erősíti egy diabéteszgyógyszer

A metformin diabéteszgyógyszer lelassítja a tüdődaganatos sejtek növekedését, és fokozza annak valószínűségét, hogy sugárterápiával elpusztíthatóvá válnak – derül ki a British Journal of Cancer legfrissebb számából.

A kanadai McMaster Egyetem kutatói felfedezték, hogy a metformin a nem kissejtes tüdődaganat azon védelmi mechanizmusára hat, amelyet a daganat a sugárterápia elleni védekezéshez használ. A tüdődaganatok normális esetben úgy alkalmazkodnak a sugárkezeléshez, hogy egy olyan túlélőmechanizmust aktiválnak, ami ellenállóvá teszi a daganatos sejteket a kezeléssel szemben, sőt elősegíti gyorsabb növekedésüket. A kanadai kutatók azonban kimutatták, hogy a metformin visszafordítja ezt a hatást, és újra érzékennyé teszi a daganatot a sugárterápiára.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás során a gyógyszer „életszerű” dózisát alkalmazták, ahhoz a mennyiséghez hasonlót, amit a diabétesz kezelésében a való életben használnak. A metformin a jelek szerint úgy fejti ki a hatását, hogy fokozza a daganatos sejten belül a sugárterápiára válaszként küldött kárdetektáló jelzéseket, amivel hatástalanítja a sejt túlélési mechanizmusát. Ezek a jelzések megakadályozzák, hogy a daganatos sejtek létrehozzák a gyors növekedéshez szükséges fehérjéket, meggátolják, hogy új sejteket hozzanak létre, és végül ráveszik a tumort a sejtpusztulásra. „Kutatásunk azt mutatja, hogy a metformin diabéteszgyógyszer megállíthatja a tüdődaganatos sejtek növekedését, és érzékenyebbé teszi azokat a sugárkezelésre” – összegezte az eredményeket a tanulmány szerzője, Dr. Theodoros Tsakiridis.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/metformin