Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Jó hír az új madárinfluenzáról

Egy új tanulmány szerint nincs rá bizonyíték, hogy az új H7N9 madárinfluenza vírus emberrel emberre terjedne, de a kutatók felhívták a figyelmet, hogy a vírus genetikai felépítése miatt könnyen alkalmazkodhat az emlősök közötti fertőzéshez.

Kínai kutatók egy tanulmányban nyilvánosságra hozták a keleti Csöcsiang tartományban négy embert érintő H7N9 madárinfluenza fertőzés részleteit és megerősítették, hogy a H7N9 influenzavírus madarakról, pontosabban piacokon árult csirkékről terjed az emberre. A fertőzött páciensek által látogatott piacokról származó öt galamb közül kettőben, és húsz megvizsgált csirke közül négyben találtak H7N9 vírust, de a megvizsgált kacsákban nem tudták kimutatni a vírust.

A vírussal fertőzött pácienssekkel kapcsolatba került emberek esetében az orvosi megfigyelés során nem tudták kimutatni a vírus jelenlétét. A 14 napos megfigyelési időszak alatt semmilyen tünet sem jelentkezett, ami, azt jelenti, hogy a vírus egyelőre nem képes emberről emberre terjedni, derült ki a tanulmányból. A genetikai elemzésekből azonban arra lehet következtetni, hogy a vírusnak olyan tulajdonságai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a jövőben képes lehet az emberek közötti fertőzéshez alkalmazkodni.

„Epidemiológiai és virológiai szempontokból nézve kijelenthetjük, hogy a madarakról emberekre terjedő, illetve az emberek között terjedő későbbi vírusfertőzés kontrollálása a madarak közötti fertőzés kontrollálásán múlik, éppen ezért ideiglenesen be kell zárni az élő baromfikat árusító piacokat” - vélekedett Kwok-Yung Yuen, a Hongkongi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője a Lancet című orvostudományi szaklap cikkében.

Kínában jelenleg több mint 100 ember kapta el a H7N9 madárinfluenza vírust, többségük állapota folyamatosan romlik, és több mint 20 páciensnek válságos az állapota, derült ki az AP jelentéséből. „Az új H7N9 vírus minden kétséget kizáróan az egyik leghalálosabb influenzavírus” - közölte Dr. Keiji Fukuda, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője, aki szerint számos enyhébb lefolyású fertőzéses eset nem került nyilvánosságra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/madarinfluenza-terjedes