Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A hormonterápia növelheti az emlőrák kockázatát

A friss elemzés szerint azok a nők, akiken ösztrogénnel és progesztinnel hormonkezelést végeznek, az emlőrák és az ebből eredő halálozás magasabb kockázatának vannak kitéve, különösen akkor, ha a hormonkészítmények szedését éppen a menopauza kezdetekor indítják el.

A Los Angeles-i Biomedikai Kutatóintézet munkatársai Dr. Rowan Chlebowski vezetésével 42 ezer menopauzán átesett nőt követtek nyomon több mint 11 évig. A megfigyeltek közül több mint 25 ezren nem szedtek hormonkészítményeket, 16 ezren pedig ösztrogént és progesztint is tartalmazó kombinált hormonkezelésben részesültek. Jelen vizsgálatban a kutatók nem vették figyelembe a kizárólag ösztrogén tartalmú hormonkezelésben részesülő nőket.

A Journal of the National Cancer Institute legfrissebb számában közzétett kutatás végén több mint 2200 nőben mutattak ki emlődaganatot. Az eredmények azt mutatták, hogy a kombinált hormonkezelésben részesült nők esetében nagyobb valószínűséggel alakult ki a betegség, mint azokban, akik nem szedtek hormonkészítményeket. Ezt az összefüggést már korábbi kutatások is kimutatták, Chlebowski kutatócsoportja azonban arra is fényt derített, hogy a kockázat azokban a nőkben a legmagasabb, akik a menopauza idejéhez legközelebb szedték a hormonokat. „Azokban a nőkben, akik a menopauza kezdetétől számított néhány hónapon belül kezdték el a hormonterápiát, körülbelül háromszor magasabb a kockázat, mint azokban, akik csak 10 évvel a menopauza után kezdték” – összegezte Chlebowski.

A kutatók azt feltételezik, hogy azokban a nőkben, akik a menopauza időpontjához közel kezdik meg a hormonkezelést, még mindig elég magas a keringő ösztrogén szintje ahhoz, hogy átlépjen egy bizonyos határértéket, ami felett már veszélyes lehet a mennyiség. Valószínűleg a progesztin is szerepet játszik. Chlebowski az eredmények alapján úgy véli, a nőknek alaposan meg kell fontolniuk, hogy a hőhullámok, az éjszakai verejtékezés és a más tünetek valóban annyira korlátozzák-e az életüket, ami már hormonkezelést tesz szükségessé. A szakértő szerint néhány nőt valóban súlyosan korlátozhatnak ezek a tünetek, másokat azonban kevésbé befolyásolnak, ezért elkerülhetik a hormonkezelést.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hormonpotlas-emlorak