Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az agyvérzésnek lelki következményei is vannak

Sok a depressziós az agyvérzésen átesettek között, és minden tizenkettedik betegnek vannak öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai is – derült ki egy friss kutatásból.

A kutatók szerint nem ártana, ha az agyvérzést túlélő betegek időről-időre átesnének a pszichológiai betegségek korai tüneteit vizsgáló szűréseken. A tudósok az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi és Étkezési Vizsgálati Felmérés 2005 és 2010 közti adatait vették alapul és kimutatták, hogy az agyvérzést túlélő betegek 8 százalékának vannak öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai. Ugyanez az arány a szívrohamot túlélőknél csak 6, a diabéteszeseknél 5, a daganatos betegeknél pedig 4 százalék.

"Rendkívül meglepő, hogy ilyen sokakat foglalkoztat az öngyilkosság gondolata az agyvérzésen átesett betegek közül" - nyilatkozta Dr. Amytis Towfighi, a Dél-Kalifornia Egyetem klinikai neurológus docense, valamint a Rancho Los Amigos Országos Rehabilitációs Központ neurológiai osztályának vezetője. A súlyos depresszióval küzdő túlélők általában a fiatalabb, magasabb testtömegindexű, kevésbé iskolázott, szegényebb egyedülállók közül kerültek ki. Az Amerikai Stroke Szövetség éves gyűlésén ismertetett kutatási adatok szerint főleg a nőkre jellemzőek az öngyilkos gondolatok.

Az agyvérzésen átesettek 17 százaléka szenved depressziós tünetek miatt: "Egyértelműen a depresszió a leggyakoribb mentális komplikáció az agyvérzés túlélőinek esetében" - írják a kutatók. "Az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok gyakoriságát figyelembe véve ajánlatos lenne ezeket a betegek rendszeres mentális szűrővizsgálatoknak alávetni" - írta Towfighi az Amerikai Szív Szövetség lapjában, a Circulation folyóiratban. Az Amerikai Stroke Szövetség adatai szerint jelenleg 7 millió agyvérzésen átesett felnőtt él az Egyesült Államokban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/agyverzes_depi