Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rizssejtek a rákos sejtek ellen

A rizs növény sejtjeiből nyert vegyület kétfajta emberi ráksejt elpusztítására is képes, ráadásul hatékonyabban, mint az egyik legerősebb terápiás gyógyszer – derül ki a Michigani Műszaki Egyetem kutatásából. Az eljárás előnye, hogy nem károsítja az egészséges sejteket.

Ramakrishna Wusirika biológus és csapatának úgynevezett rizs-őssejtből, más néven „calli”-ból nyert szere különböző kerti rizsfajták (Oryza sativa) keverékéből készült. A laboratóriumban fejlesztett, természetes eredetű anyag képesnek bizonyult a bél- és a veserákos sejtek megsemmisítésére. 96 óra múltán húsz az egyhez arányú vegyítés mellett a veserákos sejtek 95 százaléka, valamint a bélrákos sejtek 83 százaléka elpusztult, miközben az egészséges tüdősejtek gyakorlatilag érintetlenek maradtak. A taxolos kemoterápia ezzel szemben a normális szöveteket is nagymértékben roncsolja.

Wusirika szerint a rizs-őssejt olyan különleges növényi összetevőkkel segít a rosszindulatú sejtek elpusztításában, amelyek egyébként annyira egészségessé teszik a zöldségek fogyasztását. „Tele vannak olyan anyagcsere-komponensekkel, amelyek jót tesznek nekünk. A rákot is valószínűleg ezzel győzik le” – magyarázta a szakember. A következőkben Wusirika prosztata-, tüdő- és mellrákos sejtek ellen is hatékonnyá szeretné tenni a rizs alkotóelemeit, mert ezek számítanak a leggyakoribb daganattípusnak az Amerikai Egyesült Államokban. „Szerintünk mindegyikükkel működni fog a dolog, de meg is kell győződnünk róla” – tette hozzá a biológus. Az említett tanulmány a Phytotherapy Research című szakfolyóiratban jelent meg. Elkészítésében közreműködött Aparna Deshpande, az egyetem professzora, Surendar Dhadi végzős hallgató, illetve Elizabeth Hager a Nemzeti Rákkutató Intézet szakértője.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/rizssejtek_raksejtek