Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A téli depresszió kezelhető!

Ha borult és hideg az idő, sokan lehangoltnak érzik magukat, ami normális jelenség. A túl gyakori rosszkedv azonban a téli depresszió, más néven szezonális affektív zavar egyik figyelmeztető jele is lehet.

Ha a téli depresszió tünetei, mint az álmosság, a szociális visszahúzódás, a lehangoltság és a koncentrációs nehézségek már munkahelyi vagy kapcsolati problémákat okoznak, itt az ideje segítséget kérni. A Mayo Klinika kutatói ugyanis különösen fontosnak tartják, hogy szakmai segítséget kapjanak azok, akik reménytelennek érzik helyzetüket, mivel akár kárt is tehetnek magukban a szezonális depresszió miatt. Amerikában minden ötödik lakos érintett ebben (75 százalékuk nő), de az északi országokban ez az állapot még gyakoribb. - Sokan vannak, akik téli depressziótól szenvednek. Vannak azonban olyanok is, akiket sokkal súlyosabb tünetek kínoznak" - fűzte hozzá Dr. Mark Frye, a klinika pszichiátere. - A jó hír az, hogy a legtöbb esetben találunk olyan kezelést, amely segít átvészelni a pácienseknek a téli hónapokat.

 

A szakértők szerint néhány tipp is enyhítheti a tüneteket: Menjünk el sétálni, a napfény ugyanis a szemen keresztül eljut az agyba, amely hatással van a hangulatunkért is felelős szerotoninreceptorokra. A kevés fény ráadásul nemcsak csökkenti a szerotonin szintjét, hanem fokozza a melatonin termelődését is, ami álmossá tesz. Ha egy kis időt sem tudunk a szabadban tölteni, a természetes fényt helyettesíthetjük az úgynevezett fényterápiás eszközökkel. Már heti háromszor fél óra fényterápia segíthet. Ne hagyjuk magunkon eluralkodni a tüneteket, találkozzunk ilyenkor is rendszeresen a barátainkkal és a családunkkal.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/teli_depresszio-ellen