Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mutassa meg anyajegyeit szakembernek!

Zuhanyozás közben egyre több anyajegyet fedez fel a bőrén? Netán a régi, már ismert festékpöttyök mérete, színe, alakja változott meg? Mindenképpen jobb megelőzni, mint elviselni a bajt: ne várja meg egy esetleges rosszindulatú elváltozás kialakulását, hanem évente ellenőriztesse anyajegyeit szakemberrel!



Egy apró folt nagy bajt okozhat

Fotómodellek vagy színészek, akiknek fontos a makulátlan szépségű bőr, talán hamarabb észrevesznek minden kis változást, de a laikusok általában kevésbé figyelnek fel egy-egy parányi foltocska, festékpötty megjelenésére a bőrön. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a bőr pigmentfoltjainak (közismert nevükön anyajegyeinek) száma egyáltalán nem csak hiúsági kérdés, hiszen ezekből súlyos elváltozás, akár halálos daganatos megbetegedés is kialakulhat.

Anyajegy: anyai emlék?

A bőrön lévő, annak színétől elkülönülő, jóindulatú bőrelváltozásokat nevezzük anyajegyeknek. Nevüket azért kapták, mert évszázadokon keresztül élt az a hiedelem, hogy ezek az anya terhesség alatti élményeinek, érzelmeinek lenyomatai, emlékei. Az anyajegyek között a leggyakoribbak az ún. festéksejtes típusok. Színük általában sötétbarna vagy fekete, méretük a pár millimétertől a több centiméter átmérőjűig terjedhet, lehetnek laposak és kiemelkedők, felületük lehet sima vagy érdes, olykor szőrszálak is kiállnak belőlük. Ezek jóindulatú elváltozások, mégis azért kell figyelni rájuk, nehogy később, öröklött hajlam, sérülés, UV-sugárzás vagy egyéb ok miatt rosszindulatúan elfajuljanak. A melanómák mintegy harmada korábban meglévő anyajegyből fejlődik ki, ezért időnként érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni az anyajegyeket.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A melanóma, a szépnevű gyilkos

A daganatos megbetegedések közül a bőrrákok a leggyakoribbak. A rosszindulatú bőrdaganatok száma világszerte növekszik, szerencsére a legtöbb közülük, időben felismerve jól kezelhető. A mielőbbi diagnosztizálásnak különösen nagy jelentősége van a bőrrákok legagresszívebb és a legveszélyesebb formája, a melanóma, vagyis a rosszindulatú festékes anyajegydaganat esetében. Ezek az úgynevezett melanocitákból, vagyis a bőrben található, fekete-barna festékanyagot, pigmentet termelő sejtekből fejlődhetnek ki, amelyek az anyajegyekben nagyobb mennyiségben vannak jelen.

Melanomát jelezhet, ha megváltozik az anyajegy színe, kiterjedése, felszíne vagy alakja. Ha ilyen változást tapasztal korábbi anyajegyén, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz! A festékes anyajegydaganat kialakulásának hátterében leggyakrabban a bőr által elszenvedett UV-sugárzás van. Kevesen tudják, hogy a bőr „nem felejt”, így a gyermekkortól kezdve a többszöri leégés megnöveli a későbbi melanoma kialakulásának kockázatát. Növeli a veszélyt az öröklött hajlam, a családi előfordulás és a bőrtípus is: a fehér bőrű, vörös hajú emberek fokozottan veszélyeztetettek, és azoknak is tanácsos óvatosabbnak lenniük, akiknek bőrén az átlagosnál több anyajegy található. Évente egyszer még panaszmenteseknek is ajánlható, hogy nézessék át a bőrüket szakemberrel, a fokozott kockázatú csoportba tartozóknak pedig különösen tanácsos. A tét nagy, hiszen minél korábbi stádiumban ismerik fel az esetleges melanómát, annál biztosabban gyógyítható!

Hogyan zajlik a melanómaszűrés?

Egy egyszerű, fájdalmatlan vizsgálattal kiszűrhetők az esetleges kóros bőrelváltozások. A szakemberek először kikérdezik a beteget, ezzel megállapítják, hogy beletartozik-e valamelyik rizikócsoportba (családi előzmények, körülmények, fokozott UV-sugárzásnak kitettség, bőrtípus, korábbi bőrdaganat, egyéb bőrelváltozások, gyógyszerszedés, stb.). Magát a vizsgálatot bőrmikroszkóppal, vagy másnéven dermatoszkóppal végzik, ezzel felnagyítva a szakemberek megvizsgálják az anyajegyeket.

A teljes testfelületről készített fényképekkel rögzítik a jelen állapotot, bejelölik a meglévő anyajegyek pontos helyét, hogy későbbi állapottal összehasonlítható legyen. A gyanús anyajegyekről nagy felbontású bőrmikroszkópos felvételeket készítenek, ezeket a képeket számítógép segítségével rögzítik, elemzik, és megállapítják, van-e szükség valamilyen beavatkozásra. Később, a kontrollvizsgálat idején újra nagy felbontású felvételt készítenek a gyanús anyajegyekről, és ezeket a korábbi felvételekkel összevetve a legkisebb változást is ki tudják mutatni.

Mivel a nyáron elszenvedett UV-sugárzások hatnak a bőr pigmentsejtjeire és változásokat indíthatnak el az anyajegyekben, a melanómaszűrésre különösen alkalmasok az őszi hónapok.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/melanoma_szures