Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nicsak, ki kopog? Érzékeny terhességi tesztek

Az egyik nő reményteli izgatottsággal, a másik félelemteli szorongással várja a választ a kérdésre: terhes vagyok, vagy sem? Manapság már mindenki eldöntheti, hogy otthoni magányában akar-e szembesülni az első bizonyossággal, amely természetesen nem pótolhatja a szakszerű orvosi diagnózist.

Az ókori Egyiptomban jegyezték föl azt az ősi megfigyelést, miszerint várandós asszony vizeletétől látványosan növekednek a búzaszálak. Hogy mennyire volt elterjedt és megbízható ez a sajátos teszt, azt most ne firtassuk. Egy biztos, hogy a terhesség kimutatása manapság is elsősorban a vizeletvizsgálatokra alapozódik. Bár léteznek nyállal működő eszközök is, de ezek használata nagy gyakorlatot igényel, így nem biztonságos.

Érzékeny tesztek

A fogamzóképesség a ciklus közepén, a tüszőrepedés (ovuláció) körüli időszakban a legerőteljesebb. A petesejt megtermékenyülése után bonyolult változás kezdődik a női szervezetben. Mindenekelőtt a méhben és a méhlepényben megindul az úgynevezett HCG (humán choriogonadotropin) nevű hormon termelődése. Ez eleinte csak kisebb mértékű, ezért nem lehetséges rögtön a nemi aktust követően meghatározni a terhességet, csak akkor, ha a hormonális változás már eléri a kimutatható szintet. Ma már nagyon érzékeny tesztek kaphatóak, akár 1-10 nappal a megtermékenyülés után már kimutatják az eredményt.

Ne kapkodjuk el!

A terhességi teszt elvégzése előtt érdemes nyugodtan, figyelmesen, akár többször is végigolvasni a használati utasítást. Aki ideges, kapkod, annál ugyanis előfordulhat, hogy félreértelmezi a szöveget, illetve később a vizsgálati eredményt. A vizeletbe helyezett tesztcsík egyik mezőcskéje az eszköz működőképességéről informál, és csak a másik mező mutatja a terhesség meglétét vagy hiányát. Némelyik változatnál viszont a plusz, illetve a mínusz jel adja meg az igen-nem választ.

Ha a terhességi teszt jelez, akkor tanácsos minél hamarabb felkeresni a nőgyógyászt. Ugyanez javasolható azoknak is, akiknél a házilagos vizsgálat negatív lett ugyan, de menstruációjuk mégis elmaradt. A terhességi gyorstesztek azonban nem minden esetben adnak pontos eredményt, bár ez igen ritkán fordul elő.

A fentiekből láttuk, hogy napközben a HCG szintje alacsonyabb lehet a reggeli értékeknél, ezért tévesen negatív eredményt is mutathat a készülék. Hibásan jelezhet azonban pozitív értéket is. Ilyen esetek előfordulhatnak vesebetegségek, immunrendszeri megbetegedések, valamint egy a HCG-hez nagyon hasonló kémiai szerkezetű, az agyalapi mirigyben termelődő hormon (LH) túltermelődése esetén is. A pozitív eredmények azonban minden esetben további orvosi vizsgálatok szükségességét is jelenti.

A gyorstesztek működési elvéből is következik, hogy semmilyen információt nem adnak a beágyazódás helyéről, azaz szemben az ultrahanggal végzett vizsgálatokkal nem mutatják ki a méhen kívüli terhesség kórállapotát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/baba/nicsak1.htm