Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Elkerülhető-e az idősebbek látásromlása?

A közvélekedés az időskor elkerülhetetlen velejárójának tartja a nagyfokú látásromlást, amely az érintetteket a hétköznapi tevékenységeiben is korlátozza. Jó tudni, melyek azok a szembetegségek, amelyek az életút „második félidejében” a leggyakrabban fordulnak elő, és lehet-e tenni ellenük.

A családi fotóalbumokban az ötvenévesnél idősebbek többnyire szemüvegesek, a még idősebbek kezeügyében pedig más látásjavító eszközök is feltűnnek, például olvasáshoz, kézimunkához, tévénézéshez nagyító, lupe, olvasóléc, olvasóelőtét, szemüvegbe épített távcső, videolupe, kivetítő is szükségessé válhat. Az öregedés folyamatával párhuzamosan kialakuló szembetegségek közül a száraz szem, a szürkehályog, a zöldhályog és a makula degeneráció a legismertebbek. Az ezek miatti látásromlás többnyire lassan, hónapok illetve évek alatt fokozatosan következik be. Az elváltozások legtöbbször mindkét szemet érintik, bár gyakran eltérő mértékben.

Új élet a modern szürkehályog szemműtét után >>> [1]

 

Száraz szemek

A látást legkevésbé a száraz szem tünetegyüttes fenyegeti, ez inkább kellemetlen, bár elhanyagolni ezt sem tanácsos. A menopauza egyik gyakori velejárójaként, illetve az öregedési folyamat részeként csökkenhet a szem nedvességét biztosító könnytermelés, de a szemszárazság hátterében állhat a könnytermelő mirigyek megbetegedése, A-vitamin hiány, pajzsmirigy-túlműködés, gyógyszermellékhatás és külső környezeti tényező (pl. száraz, meleg, légkondicionált helyiség, szél, cigarettafüst, kontaktlencse-viselés) is. Az egyszerű, enyhe diszkomfortérzettől a viszketésen át egészen a szúró fájdalomig, állandó idegentestérzetig terjedhet a száraz szem okozta kellemetlenség, emellett jelentkezhet homályos látás, szemkivörösödés, fényérzékenység, sőt a szaruhártya elvékonyodása, sérülése is. Noha enyhítő műkönnyek a patikákban vény nélkül kaphatók, a száraz szem kezelése is szakorvosi feladat, hiszen legelőször is az okait kell tisztázni.

 

Lézeres olvasószemüveg kezelés csúcstechnológiával>>> [2]

 

Homályos kép

A szürkehályog, vagyis a szemlencse maradandó elhomályosulása bármely életkorban előfordulhat, mégis a leggyakrabban 50 éves kor felett jelentkezik. Örökletes hajlam mellett számos rizikófaktor elősegítheti a kialakulását, így például cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, dohányzás és alkoholfogyasztás, nagyfokú fényterhelés, ionizáló sugárzás, korábbi szemsérülés, gyulladás, szemműtét, hormonkezelés esetén gyakoribb. A beteg úgy érzi, mintha egy homályos, piszkos ablakon nézne keresztül. A korábban éles képet homályosnak, az élénk színeket fakónak látja, szürkületben fokozottan romlik a látásélessége, esetleg egyre erősebb szemüvegre van szüksége, kettős látás, erős fény hatására káprázás is előfordulhat. Bármelyik tünet jelentkezik, szemészeti vizsgálatra van szükség, hiszen ezek más szembetegség jelei is lehetnek. A szürkehályog egyedüli eredményes gyógymódja, amellyel visszaállítható a látásélesség: az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és egy korszerű műlencsével történő helyettesítése. A Focus Medicalban altatás és injekció adása nélkül, szemcseppek használatával elérzéstelenítik a szemet, így nem érezni fájdalmat vagy kellemetlenséget sem a műtét alatt, sem utána. A műtét nem tart tovább 20 percnél.

A műtétről bővebben a www.szurkehalyog.hu oldalon olvashat. [3]

 

Makula degeneráció

Az időskori maradandó látásromlás hátterében leggyakrabban a retinán lévő, a centrális látásért felelős sárgafolt károsodása, vagyis a makula degeneráció áll. Általában 50 éves életkor felett jelentkezik, az életévek számával nő a gyakorisága. Ma legalább százezerre tehető a magyarországi betegek száma. Mivel ez az elváltozás nem, vagy csak részben gyógyítható, így különösen fontos a megelőzése, illetve a (rendszeres szemészeti ellenőrzéssel) a mielőbbi felismerése. Mivel a degeneráció a retina éleslátásért felelős részét károsítja, a beteg a tárgyak apró részleteit rosszul látja, így (ha mind a két szem érintett) az olvasás is nehézkessé válik. Az elváltozásnak két alaptípusa van: a gyakoribb az ún. száraz típusú degeneráció. Ez évekig tartó, lassú látásromlással jár. Elsőként a látótér közepén jelentkezik homályos folt. Később a látott kép töredezetté, torzulttá válik, jelentős látáscsökkenés alakul ki, végül már csak a látómező szélén marad meg a fénylátás. Ritkább a másik, ún. nedves típus: ilyenkor új erek jelenhetnek meg a sárgafolt területén. A tünetei megegyeznek a száraz típuséval, de lefolyása sokkal gyorsabb, akár néhány nap alatt kialakulhat a súlyos látásromlás. A makulakárosodás pontos oka nem ismert. A tapasztalatok szerint a magasabb életkor, az öröklött hajlam is elősegíti, és életviteli tényezők (dohányzás, túlzásba vitt napozás, vitaminban, különösen luteinben és zeaxantinban szegény táplálkozás, elhízás, magas vérnyomás) is hozzájárulhatnak a kialakulásához. A sárgafolt hegesedését feltehetően az okozza, hogy a felsorolt körülmények miatt gyengébb a sárgafolt sejtjeinek védelme az ártalmas szabad gyökökkel szemben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/elkerulheto-_idoskori