Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Baba-mama barát kórházak

Természetes kívánsága a szülő nőknek, hogy újszülöttjükkel a születést követő első pillanattól kezdve meghitt közelségbe kerülhessenek, és ez a kapcsolat a kórházi bentlét alatt se szakadjon meg. Mondhatnánk, hogy így volt ez a "hőskorban" is, de az idők során negatív változások is bekövetkeztek.

Volt olyan periódus, amikor a gyermekeket csak a szoptatás idejére kapták meg az anyák, az újszülöttet látogatni nem lehetett, és az anyukákat is csak korlátozott körülmények között. Jobb esetben a folyosón tülekedve, ipari kamerákról láthatták a hozzátartozók a régóta várt utódot.

Sokat fejlődött a szülész-nőgyógyász ellátás, de a legutóbbi időkig inkább csak a kismamákat célozták meg a pozitív változásokkal. Manapság egyes helyeken szülhetnek franciaágyban, guggolva és állva, kötélbe kapaszkodva és kádban, de még hosszan sorolhatnánk.

Óhajok, vágyak, meg a pénz

Gyakran pszichiáter bevonásával történik a szülésre való felkészítés és maga a "nagy esemény" is. Az apa már bent lehet, videóra vehetik a szülés minden pillanatát, és a fura kéréseknek és igényeknek nincsen határa.

Bizonyos esetekben, tervezetten már otthon is lehet szülni, ha semmiféle terhelő dolog nem merül fel a terhesség kapcsán, és nem várható komplikáció a szüléskor sem. Léteznek már magánkórházak, ahol mindennel felszerelt, egyágyas szobák állnak a tehetősebbek rendelkezésére, külön fürdőszobával.

Hol marad a gyermek?

Ezek mind-mind szép dolgok, de hol van közben a gyermek? Milyen pozíciót foglal el az újszülött ebben a rendszerben? A kényelmes, fájdalommentes szülésért mindent megadunk, de megteszünk-e ugyanennyit az újszülöttért is? Elegendő a különálló, busásan megfizetett szülésznőgyógyász magánbirodalom vagy szükség van a gyermekellátásra is? Mi a szerepe a neonatológus orvosnak ebben a privát birodalomban? A tb-finanszírozás és a szülői elismerés szempontjából semmi!

Barát, de kié?

Próbáljuk meg elmondani, mit is tesz egy gyermekorvos a szüléstől a hazamenetelig, hogy ez a rendszer ne csak mamabarát, de bababarát is lehessen.

A gondolat az UNICEF égisze alatt keletkezett, és felhívással fordultak minden országhoz, hogy csatlakozzanak a bababarát, szoptatáscentrikus kórházi rendszer kiépítéséhez. Tízpontos feltételrendszernek kell, hogy a kórház megfeleljen, ha csatlakozni kíván a mozgalomhoz. Magyarországon jelenleg közel 10 kórház büszkélkedhet ezzel a címmel és kitüntetéssel, hogy bababarát. Az egészet a szülészek koordinálják.

Minek kell megfelelni?

• A kórház rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal. Tilos a cumi használata, és a cumisüvegeké is. Reklámozni sem szabad őket. Az irányelveket ki kell függeszteni.
• Egészségügyiek rendszeres gyakorlati felkészítése, tanfolyamok tartása.
• A szoptatás előnyeiről tájékoztatni kell a várandós anyukákat, óvjuk őket a tápszerreklámoktól! Segítségnyújtás az először szülőknek. Ügyelni kell arra is, hogy a rendszeres vagy alkalmilag szedett gyógyszerek ne befolyásolják negatív irányba a szoptatást.
• Elő kell segíteni, hogy az újszülött már az első fél órában mellre kerülhessen. A korai kontaktus megtalálása leírhatatlan fontosságú.
• Meg kell mutatni, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha az édesanya ideiglenesen (pl. betegség miatt) el van választva gyermekétől. Gyakran a nagyobb méretű emlő is kevés tejet ad, a kisebb adhat többet. Befolyásolja a szoptatást a mellbimbó formája is. Apró, ügyes praktikákkal ezen nehézségek áthidalhatók. El kell sajátíttatni a fejés módszerét is. Mind a beteg, mind a koraszülött gyermekeknek fokozott szüksége van, illetőleg lesz a későbbiekben az anyatejre. Az átmeneti "szoptatásmentes" állapot nem apaszthatja el a tejet.
• Csak orvos indikálásával kaphat a csecsemő anyatejen kívül más ételt vagy italt. Az ingyenesen felkínált vagy kedvezményesen ajánlott anyatejpótló tápszereket vissza kell utasítani, reklámozni tilos!
• Az anyát és újszülöttjét a nap 24 órájában együttesen kell elhelyezni.
• Az újszülött igényeinek megfelelő szoptatásra kell ösztönözni az anyákat.
• A szoptatott csecsemőnek nem szabad cumit adni.
• Támogatni kell a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását. Az egészségügyi intézményből távozó anyákat irányítsák ezen csoportokba.

Mit lehet nyerni?

Igen szigorú irányelveket hallhattunk, de mit lehet nyerni általuk? Egyértelműen igazolt, hogy aki szoptat, annak gyermeke kevésbé lesz fogékony a fertőzésekre. Az anyatej pótolhatatlan, univerzális táplálék. Nem kell melegíteni, mindig készen áll, steril, nyálkahártyavédő hatása van, könnyen emészthető.

A korai elválasztás, az idegen fehérjék gyakran allergizálják a szervezetet. A korai asztmák és bőrgyulladások kialakulásának okaként ezek az idegen fehérjék jelentős mértékben tehetők felelőssé. Jelenlegi álláspontunk az, hogy a gyermek egyéves koráig ne kapjon tehéntejszármazékot, szóját és citrusféléket sem, mert ezek gyakran okoznak allergiát. vészesetben hidrolizált fehérjéket tartalmazó anyatejpótló tápszer adható, de csak ha semmiképpen nincs már anyatej.

Az újszülöttosztályon ezt a folyamatot gyermekorvos koordinálja, a nővérek segítségével. Az újszülötteket, amennyiben lehet, az első vizsgálatot követően azonnal édesanyjukhoz visszük vissza. Ez nem azt jelenti, hogy ha bármiféle probléma felmerül a gyermeknél, akkor is megkapja a szülő, ilyenkor először elvégezzük a szükséges vizsgálatokat. Célunk az egészséges anya és gyermek. A szülők minden segítséget megkapnak, pihenhetnek és tanulhatnak. A nővérek pelenkáznak, fürdetnek és aktívan részt vesznek az oktatásban.

Így lesz elégedett, kiegyensúlyozott a baba és a mama.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/baba/bababarat1.htm