Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Pikáns fűszerben egészségvédő összetevő

Nem egy fűszerünkről derült már ki, hogy az íze mellett jótékony hatásai miatt is érdemes használni. Legutóbb a kurkuma, illetve az ezt is tartalmazó chili egyik összetevője bizonyult preventív hatásúnak.

Thaiföldi kutatók kimutatták, hogy a curry fűszerkeverék egyik összetevőjét tartalmazó étrendkiegészítők segíthetnek a cukorbetegség megelőzésében a magas kockázatú csoportokban. A Diabetes Care szaklapban megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a kurkumin napi adagjának kilenc hónapon keresztüli szedése segít megelőzni a diabétesz kialakulását a rendellenesen magas vércukorszintű, orvoosi szóval prediabéteszes emberek körében. A kurkumin a kurkuma növény egyik összetevője, amelyről a korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást gyakorol. A gyulladás és a sejtek oxidatív károsodása számos betegség, köztük a cukorbetegség kialakulásához is hozzájárul.

A tanulmány vezető szerzője, Somlak Chuengsamarn, a thaiföldi Srinakharinwirot Egyetem kutatója az eredmények alapján azt javasolja, hogy intervenciós kezelésként a prediabéteszes betegek esetében alkalmazzanak kurkumin kivonatot, amely egyébként előnyei mellett biztonságos is. A kilenc hónapos kísérletben 240 prediabéteszes felnőtt szedett véletlenszerű elosztásban kurkumin kapszulát vagy placebót. A kapszula 250 milligramm kurkuminoidot tartalmazott, és az alanyok naponta hat kapszulát szedtek be. Kilenc hónap múlva a placebót szedő 116 résztvevő közül 19-ben fejlődött ki 2-es típusú diabétesz, míg a kurkumint szedő csoportban senkiben sem alakult ki a betegség. A kutatók szerint a kiegészítő a béta sejtek működését javítja. Ezek a hasnyálmirigyben termelődő sejtek szabadítják fel a vércukrot szabályozó hormont, az inzulint. A szakértők úgy vélik, hogy a kurkumin gyulladáscsökkentő hatása segíthet megóvni a béta sejteket a károsodástól.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kurkuma-cukor