Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Aki meggyógyult az AIDS-ből

A 47 éves Timothy Ray Brown felgyógyult a halálos kórból, saját bevallása szerint remekül érzi magát és egy HIV fertőzötteket támogató alapítványnak dolgozik.

A férfi néhány évvel ezelőtt vált ismertté, amikor a világon először egy csontvelőtranszplantációnak köszönhetően felgyógyult a HIV fertőzésből. A "berlini betegként" elhíresült férfit ugyanis 1995-ben diagnosztizálták HIV-vírussal, és már akkor csupán két évet jósoltak neki az orvosok. A modern kombinált gyógyszeres antivirális kezelésnek köszönhetően - ami egy évvel később jelent meg a piacon - azonban stabilizálódott az állapota, olyannyira, hogy 2006-ig normális életet élhetett. Akkor azonban állandó fáradtság miatt újra kórházba került, ahol kiderült, hogy leukémiája van. Az orvosok kemoterápiával kezelték, aminek következtében tüdőgyulladás és szepszis alakult ki nála, ebbe pedig majdnem belehalt.

A kezelőorvosa, Gero Huetter ekkor úgy gondolta, hogy érdemes megpróbálni a csontvelőátültetést, de olyan donortól, akinek szervezetéből hiányzik az úgynevezett CCR5 receptor. Ez azért volt szükséges, mert az olyan emberek, akiknél nincs jelen ez a receptor (ez az észak-európai lakosság csupán egy százalékára jellemző), képesek ellenállni a HIV-vírusnak, mivel az képtelen behatolni sejtjeikbe. Ezzel a módszerrel az orvostudományban először kezelték egyszerre a rákot és a HIV-vírust. A beavatkozás nagyon veszélyes volt, de Brown csupán fejfájást tapasztalt. Ezután a férfinek még kétszer is kiújult a leukémiája, de minden alkalommal ugyanattól a donortól kapott csontvelőt, így amikor végül teljesen felgyógyult, a HIV-tesztje is negatív lett. "Igen, meggyógyultam, HIV-negatív vagyok. Én vagyok az élő bizonyíték arra, hogy az AIDS gyógyítható. Nagyszerű érzés gyógyultnak lenni" - fűzte hozzá a férfi.

Brown most egy az AIDS betegeket támogató alapítványnak dolgozik, amely többek között az új, radikálisabb gyógymódok kutatását is finanszírozza. A férfi szerint ugyanis rengeteg a tehetséges kutató, de pénzhiány miatt nem tudnak dolgozni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/aids-gyogyulas