Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

A jómódúak házassága sikeresebb

Bár a közvélekedés szerint „a pénz nem boldogít”, de az anyagi gondok mégis jelentősen rontják az érintettek esélyét a boldogságra. A Kalifornia Egyetem kutatása ezt az általános tapasztalatot erősítette meg.

Az elmúlt 15 évben Amerikában megfigyelhető volt, hogy összefüggés van az anyagiak és a házasodási kedv, illetve a házasság tartóssága között: kevesebb alacsony jövedelmű pár házasodik, viszont közülük a gazdagabb házasokhoz képest többen válnak el. A szakértők, hogy javítsanak a statisztikákon, az okokat kutatták, de sokszor eredménytelenül.

A Kalifornia Egyetem kutatói, Thomas Trail vezetésével több mint hatezer, átlagosan negyvenöt éves embert kerestek fel telefonon Florida, Kalifornia, New York és Texas államok területéről. A vizsgálat során kiderült, hogy az alacsony jövedelmű párok ugyanannyira értékelik a házasság intézményét, hasonló értékeket képviselnek a párválasztás során is, és a problémákat is hasonlóan kezelik, mint a gazdagabbak. A szociális problémák azonban rendkívül sok stresszt okoznak a kapcsolataikban, ami csökkenti a házasodási kedvet és váláshoz is vezethet. Anyagi gondok, ivás és drogok - ezek azok a szociális és gazdasági tényezők, amelyek miatt az alacsony jövedelmű párok ritkábban házasodnak és gyakrabban válnak el - derült ki a kutatásból, amelynek összegzése a Journal of Marriage and Family oldalain jelent meg.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/hazasodas-stressz