Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A hőség veszélyei

Az elkövetkező napok kánikulai időjárásával kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat ismét felhívja a lakosság figyelmét a hőség okozta veszélyekre.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van. A mentőszolgálat azt ajánlja: aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat kora reggelre vagy késő délutánra időzítse.

Győrfi Pál megjegyezte: ájulásos rosszullét esetén a legfontosabb a vérkeringés helyreállítása, ehhez a legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen fektetik le a segítségre szorulót. Hangsúlyozta, hogy a nagy meleg elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, lehetőleg ásványvíz, illetve tea, és nem cukros üdítőital formájában. A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt - tette hozzá a szóvivő.

A mentőszolgálat a vízparton enyhülést keresők figyelmét is ismét felhívja arra, hogy a bányatavak, a természetes vizek a kiszámíthatatlan vízmélység, az esetleges örvények miatt veszélyesek. A kisgyermekek számára még a kerti felfújható medencék is veszélyt jelenthetnek. A nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációképessége, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély is - hangsúlyozta Győrfi Pál. Az országos tiszti főorvos a várható tartós kánikula miatt az ország egész területére szombaton 0 órától jövő szerda éjfélig hőségriadót rendelt el.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hoseg-veszelyei-hosegriado