Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az utazási betegségek homeopátiás kezelése

A nyár sokak örömére a pihenés és kikapcsolódás időszaka, és ekkor sokan indulnak hosszabb-rövidebb útra. Számos esetben azonban kellemetlen tünetek kísérhetik az utazást, ilyenkor megelőzésképpen vagy éppen a tünetek enyhítésére is igénybe vehető a homeopátiás segítség.

Az utazási vagy mozgás okozta betegségen a gyorsulás és lassulás által kiváltott tüneteket, elsősorban a hányingert és hányást értjük. Speciális megnyilvánulási formái a tengeri, autó, vonat, légi, és űrbetegség. A valódi utazási betegség (kinetózis) elsősorban hosszabb repülő- vagy hajóút során jelentkezik.

A betegség valódi oka, hogy a mozgás túlzottan ingerli a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszervet. A mozgással együttható látásingerek (pl. a látóhatár utazás közbeni mozgása), az oxigénhiányos helyzetek (dohányzás, füst) és az érzelmi, lelki tényezők (pl. szorongás, félelem az utazástól) együttesen, összeadódva képesek a roham kiváltására. Az utazási beteg személyek először ásítozni kezdenek, fokozódik a nyálelválasztásuk, intenzívebben izzadnak, elsápadnak, fejfájásuk lehet azaz általános rossz közérzet alakul ki náluk, majd gyorsan követi mindezt a hányinger és a hányás.

Ha már kifejlődtek ezek a tünetek, a beteg gyorsan elgyengül, és nem képes a legegyszerűbb dologra sem odafigyelni, koncentrálni. Hosszabb légi vagy szárazföldi utazás, tengeri hajóút során az érintett személy fokozatosan hozzá tud szokni a mozgáshoz, és az állapota lassan normalizálódik. Ha azonban még intenzívebb mozgásnak van kitéve, akkor a tünetek újból jelentkezhetnek. A repülés során a nyomásváltozás miatt fülfájdalmak (aerotitis) és az orrmelléküregek fájdalma (aerosinusitis) is komplikálhatja a légi betegséget.

Hogyan lehet elkerülni?

Érdemes néhány apró dologra odafigyelni: a gyógyszeres terápiák mellett például keressék meg a problémára érzékenységet mutató személyek azt a helyet, ahol viszonylag kisebb a mozgás intenzitása, például egy hajón annak közepén tartózkodjanak, vagy lehetőség szerint a szárnyak fölé szóljon a repülőjegyük. A félig vagy teljesen fekvő testhelyzet ajánlott, és lehetőség szerint ne nézzék a mozgó vízfelületet, a hullámokat.

Az utazás előtt vagy alatt fogyasztott alkohol is növeli a mozgás okozta betegség kockázatát. Profilaktikus célra a szintetikus gyógyszerek közül gyakran alkalmazzák a diphenhydramin, promethazin vagy diazepam, illetve scopolamin hatóanyagú készítményeket, melyek gyakori nem kívánatos mellékhatása egyebek között az álmosító, elalvást és kába ébredést okozó hatás.

Mellékhatások nélkül

A homeopátiás mono- és komplex gyógyszerkészítmények alkalmazása valódi alternatívát jelent ebben a problémakörben is. A leggyakrabban alkalmazott szerek közé tartozik a Cocculus indicus (Anamirta cocculus) vagyis kokkelszem. A Kelet-Indiában, Ceylonban (Sri Lanka) őshonos növény érett, szárított gyümölcsét használják a gyógyszerkészítésre. A középkor óta ismert, hogy a növény magjainak hatására a halak elbódulnak, és az egyensúlyukat sem képesek megtartani. A hányinger és hányás kellemetlen tünetei mellett dominál a Cocculus-betegeknél az intenzív nyálfolyás, a beteg állapotán ront az étel szagának megérzése, és javít, ha fekvő testhelyzetbe tud kerülni.

Megelőzésképpen három nappal az utazást megelőzően elkezdve kell a Cocculus D12 DHU gyógyszerkészítményből naponta 2x7 golyócskát elszopogatni, míg terápiás céllal a tünetek intenzitásának megfelelően kezdetben negyedóránként-félóránként kell azt alkalmazni, majd a tünetek erősségének csökkenésével át lehet térni a ritkább adagolásra.

Repülős utazáskor megelőzésképpen alkalmazható a maszlagos nadragulyából készült szer. A Belladonna C30 DHU a fel- és a leszállás során jelentkező hányinger, félelemérzet és a repülés során esetlegesen kialakuló hasogató fejfájás, füldugulás kivédése végett hasznos, melyet az utazást megelőzően három nappal elkezdve napi 7 golyócska elszopogatásával érhetünk el. Tovább prevenciós monokomponensű készítmény a Strychnos nux vomica (hánytatódió), melyet Nux vomica D12 DHU potenciában, a légi utazás kellemetlen tüneteinek megelőzésére adhatjuk napi 2x7 golyócskaként. A Nux betegek türelmetlen, ingerlékeny természetűek, túl sokat dolgoznak, főleg ülő életmódot folytató, hajszolt nagyvárosi személyek, többnyire menedzserek. Gyakorta megfigyelt jelenség, hogy a környezetváltozásra változatos emésztőszervi és légzőszervi tünetekkel (pl. náthával) reagálnak.

Kíváncsi vagyok a gyógyító, szépítő Schüssler sókra!   [1]

Ha rohamok jönnek

... Terápiás, a már meglévő tünetek kezelése szempontjából további fontos szer a Nicotiana tabacum, vagyis a dohány leveleiből készült gyógyszer. Különösen akkor javallott, ha rohamokban jelentkező, heves lefolyású, erős hányingerrel, hideg verejtékezéssel járó szédüléses állapotról van szó, a beteg halálsápadt, de hányást követően és a friss levegőn megkönnyebbül. A Tabacum D12 DHU a tünetek intenzitásának megfelelően' kezdetben negyedóránként-félóránként adható, majd a tünetek erősségének csökkenésével át lehet térni a ritkább adagolásra.

Megelőzés és gyógykezelés

Homeopátiás komplexek közül az adott probléma kezelése szempontjából kiválóan alkalmazható a Vertigoheel tabletta. A készítmény olyan homeopátiás összetevőket tartalmaz, melyek lehetővé teszik a megelőzést és a gyógykezelést is. Megelőzésképpen felnőtt személyeknek a várható utazás előtt naponta háromszor kell elszopogatni egy tablettát, míg mozgás okozta betegség esetén az első két órában negyedóránként kell egy-egy tablettát elszopogatni. Gyerekeknek életkori korlátozás nélkül adható, hatéves korig napi egy, továbbá hat és tizenkét év között napi két tabletta a megelőzésként, míg terápiás céllal ennél gyakrabban, hatéves korig háromnegyed óránként, hat és tizenkét év között félóránként kell egy tablettát elszopogatni. A tabletta kevés vízben feloldva és több részre időarányosan elosztva is beadható.

Tudományos, klinikai vizsgálati eredmények igazolták, hogy a Vertigoheel hatékonyabbnak bizonyult a diphenhydramint tartalmazó készítményekkel szemben, és gyakorlatilag mellékhatásmentesnek tekinthető. Kisgyermekeknél utazással kapcsolatos nyugtalansági állapotok esetén hasznosnak bizonyult a Viburcol végbélkúp alkalmazása is. A repülés során fellépő fülfájdalmak és az orr melléküregeiben érzett feszítő fájdalmak esetén az Euphorbium compositum Heel orrcsepp a segítség.

  [2]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/alter/hpatia5.htm