Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Felesleges sok vizet inni?

Egy ausztrál szakértő szerint szervezetünknek körülbelül két liter folyadékra, de nem kifejezetten vízre van szüksége, és szerinte az sem igaz, hogy a sok víz ivásától karcsúbbak leszünk.

Az Australian and New Zealand Journal of Public Health vezércikkében Spero Tsindos, a La Trobe Egyetem szakértője úgy véli, hogy a vízivás népszerűsítése mögött anyagi érdekek állnak, nem pedig egészségügyi megfontolások.

„Harminc évvel ezelőtt még nem láthattunk műanyagpalackokat, ma pedig már szinte divatkelléknek számítanak – írja a szakértő. – Az azonnali kielégülés szimbólumaként a palack sikkessé vált.” Tsindos a víz a fogyókúrával kapcsolatos szerepéről úgy vélekedik, hogy önmagában a nagy mennyiségű vízfogyasztással még nem lehet testsúlycsökkenést elérni, ehhez kalóriaszegény étrendre is szükség van.

„A kutatások azt mutatják, hogy az elfogyasztott élelmiszerek víztartalma nagyobb előnnyel jár a fogyással kapcsolatban, mint az ételek teljes mellőzése. Arról is fel kell világosítani az embereket, hogy a tea, a kávé és más italok is hozzájárulnak a folyadékigényhez, és koffeintartalmuk ellenére nem okoznak kiszáradást” – fejti ki cikkében Tsindos.

A szakértő szerint a folyadékegyensúly fenntartása érdekében tényleg kell vizet inni, de a friss gyümölcsökben és zöldségekben lévő folyadékot, és a gyümölcsleveket is számításba kell venni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/viz-folyadek-fogyasztasa