Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Árthat a mesterséges édesítő a bélbetegeknek

Amerikai kutatók megállapították, hogy a gyakran használt édesítőszer, a maltodextrin fokozza a kólibaktérium (Escherichia coli) vékonybélben való szaporodását, ami negatívan hat a Crohn-betegségben szenvedők állapotára.

A maltodextrin számos élelmiszerben előfordul, például megtalálható a mesterséges édesítőszerekben, de müzliben, dobozos kiszerelésű gyümölcsökben, desszertekben, instant pudingokban is jelen van. A szert gabonafélékből vonják ki, és az egészségügy is alkalmazza gyógyszerek vivőanyagaként.

Christine McDonald és munkatársai a Lerner Kutatóintézetben E. colit tartalmazó tenyésztőedényekbe mesterséges édesítőszereket helyeztek, és ily módon fokozták a baktériumok szaporodását. A kólibaktérium normálisan is megtalálható egészséges egyének vastagbelében, azonban a vékonybeleket nem kolonizálja. Az E. coli szerepe nem egyértelmű a gyulladásos bélbetegségek (például Crohn-betegség) kialakulásában, azonban úgy tűnik, a kórokozó közreműködik a krónikus gyulladás fenntartásában.

A kísérletben a mesterséges édesítőszerek (melyek a maltodextrin mellett aszpartámot és dextrózt, azaz szőlőcukrot is tartalmaztak) serkentették a baktériumok biofilmképzését, ami ellenállóvá teszi az élőlényeket a környezeti hatásokkal szemben.

Az Emésztési Betegsége Hete elnevezésű tudományos rendezvényen elhangzó előadás eredményeit mindenesetre a jövőben állatkísérletes modellek segítségével is meg kell erősíteni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mesterseges-edesitoszer-crohn-betegseg