Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Tovább élhet, aki többet tanul

Hiába egyre divatosabb az élethosszig tartó tanulás tendenciája, még mindig viszonylag sokan vannak szerte a világon, akik az érettségiig sem jutnak el. Pedig kutatók szerint akár egyel több iskolapadban töltött év is sokat számíthat, ha a várható élettartamról van szó.

Két svéd kutató, Anton Lager és Jenny Torssander a Stockholm Egyetemtől 1 200 000 svéd adatait vizsgálták meg és azt találták, hogy akik legalább 9 évig tanultak – szemben azokkal, akik csak 8 évig maradtak az iskolapadban –, 40 éves korukra alacsonyabb halálozási rátát mutattak.

A hosszabb ideig tanulók körében később ugyanis alacsonyabb volt a tüdőrákos, sőt, mindenféle rákos megbetegedések aránya, valamint a balesetek és az iszkémiás megbetegedések száma is.

A tanulmány, noha nem talált ok-okozati összefüggést a tanulás hossza és a halálozás arány aközött, mégis bizonyítja a kapcsolatot. A kutatók az eredményeket a hosszabb tanulás miatt elért kedvezőbb életkörülményekkel magyarázták, szerintük ugyanis aki jobban él, annak életmódja egyúttal egészségesebb is.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain jelent meg.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/tanulas-elethossz