Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Olcsó gumigyűrű mentheti meg a babák életét

Spanyol orvosok azt állítják, hogy egy olcsó orvosi eszközzel drámai mértékben csökkenthető a koraszülések száma a kockázatnak kitett nők esetében. A 34. hét előtti születést számos az újszülöttek halálának fő oka, és felnőtt korban is számos egészségügyi rendellenességgel hozható összefüggésbe.

A Lancet szakfolyóiratban publikált tanulmány készítői egy egyszerű szilikongyűrű (pesszárium) hatásosságát vizsgálták, amelyet arra terveztek, hogy erősítse a méhnyakat azoknál a nőknél, akiknél az túl rövid, és segítsen elviselni a növekvő méh ránehezedő nyomását a terhesség végén.

A kutatók a méhnyak hosszúságát mérték ultrahang-vizsgálattal a terhesség 18 és 22. hete között közel 12 ezer várandós nőnél. A résztvevők 6 százalékának méhnyaka volt 25 mm-nél rövidebb, ennek a csoportnak a fele kapott pesszáriumot. Azon nők között, akik nem kaptak pesszáriumot, a csecsemők 27 százaléka lett koraszülött, ezzel szemben a pesszáriumos csoportban ugyanez az arány csak hat százalék volt.

Maria Goya, a Vall d'Hebron kórház kutatója elmondta, hogy a pesszárium behelyezése megfizethető eljárás, amely nem invazív, könnyen kivitelezhető, és tetszés szerint eltávolítható. A kutatás azt mutatta, hogy a pesszárium megbízható alternatívát jelent a koraszülés megelőzésében a kockázatnak kitett nők esetében.

A módszer hatékonyságának bizonyításához azonban további kutatásokra lesz szükség. Azt is ki kell deríteni, vajon a pesszárium más, a koraszülés kockázatának kitett nőknek is segíthet-e. Mivel azonban a szakértők szerint kevés nő rendelkezik rövid méhnyakkal, ez a szűrési módszer meglehetősen eredménytelen. A pesszárium hatékony kezelésként való alkalmazásáig tehát további alapos kutatásokra lesz szükség.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koraszules-pesszarium