Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kevesebb kalóriával az asztma ellen

Úgy tűnik, hogy javíthat a túlsúlyos asztmások állapotán, ha heti pár napon át kevesebb kalóriát fogyasztanak a szokásosnál. Sőt, a csökkentett energiabevitel más betegségeket is segíthet megelőzni – állítják amerikai kutatók.

Korábbi kísérletek már kimutatták, hogy azok a laboratóriumi állatok, amelyek kevesebb ételt kapnak, mint amennyire szükségük lenne, tovább élnek, és a logikai feladatokban is jobban teljesítenek. Ugyanakkor a hosszabb élet és az alacsonyabb kalóriabevitel közötti összefüggés még a tudósok szerint egyáltalán nem tisztázott.

Nemrég az amerikai Országos Öregedéskutató Intézet (National Institute on Aging) kutatóinak tanulmányából kiderült, hogy bizonyos betegségek kialakulása és a kevés kalória bevitele között összefüggés van. Az is kiderült, hogy a kevesebb energia bevitele csökkentheti az asztmások tüneteit.

A kísérletben résztvevő 10 túlsúlyos asztmás beteget arra kérték, hogy minden második nap csak 500-600 kalóriát fogyasszanak, de a többi napon egyenek normálisan. Nyolc hét után a résztvevők egyértelmű javulást mutattak: könnyebben lélegeztek, és csökkentek a tüneteik.

Az, hogy az eleve sovány emberek esetében hogyan hat az alacsony kalóriás terápia, még nem vizsgálták, ezért a kutatók mindenkit óvva intenek a kipróbálásától. Más állatokon végzett kutatások – bár kezdeti fázisban vannak – arra utalnak, hogy az alacsony energiabevitel számos más betegséget is megelőzhet, vagy csökkentheti a tüneteit. Ilyen például az agyvérzés, a stroke, az Alzheimer-kór vagy a cukorbetegség és a gerincvelő-sérülés.

Érdekes egyébként, hogy a kutatók az étrend ilyen pozitív hatását csak a fiatalabb állatokban figyelték meg, az idősebb példányoknál semmilyen változást nem okozott az alacsony kalóriabevitel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/keves-kaloria-asztma