Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Izomlázra jeges fürdő lehet a megoldás

Tudományos vizsgálatok szerint a hideg vizes vagy jeges fürdő csökkentheti az edzés utáni izommerevséget és izomlázat, de az esetleges káros mellékhatások miatt még további kutatásokra van szükség.

A hideg vizes és jeges fürdők használata egyre népszerűbb módszer a profi és amatőr sportolók körében az izomláz és az amiatt később kialakuló izommerevség, duzzanat és fájdalom csökkentésére.

A mostani kutatás során 17, összesen 366 önkéntes részvételével készült kisebb felmérés adatait vették alapul. A vizsgálatok résztvevői egyenként 5-24 percet töltöttek el a tíz-tizenöt fokos hideg vízben. Bizonyos esetekben arra kérték őket, hogy időnként tartsanak szünetet és szálljanak ki a vízből. Az adatok alapján tisztán látszik, hogy a hideg vizes fürdő jelentősen csökkentheti az izomfájdalmakat 1-4 nappal az edzést követően.

„Úgy tűnik a jeges fürdő az edzések után segíthet csökkenteni az izomfájdalmakat, ezt azonban érdemes fenntartásokkal kezelni. Mivel a kutatásban részt vevők többsége tisztában volt az elérni kívánt eredménnyel, sok esetben a placebohatás is működhetett – nyilatkozta Chris Bleakley, a északír Ulster Egyetem munkatársa. – Lehetséges, hogy a meleg vizes fürdő, a kocogás vagy a speciális kompressziós zoknik és harisnyanadrágok is csökkenthetik az izomlázat.”

A szakértők szerint a hideg vizes fürdőnek káros mellékhatásai is lehetnek, ezért további kutatások szükségesek a témában. „A jeges fürdő sokkolhatja a szervezetet, ezért bizonyos esetekben nem várt mellékhatások léphetnek fel, ezeket pedig mindenképpen el kell kerülni” – tette hozzá Bleakley.

A kutatás részletes leírása a Cochrane Library hasábjain olvasható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/izomlaz-jeges-furdo