Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Otthon szülni vagy kórházban?

Egy amerikai tanulmány szerint az otthon született csecsemők alacsonyabb Apgar-értékkel látják meg a napvilágot, mint kórházban világra jövő társaik, és gyakoribbak náluk a szülés alatti komplikációk.  A kockázatok csökkenthetőek, ha képzett szülésznő segít az anyának, de erre az otthonszüléseknek csupán 26 százalékában van példa.

„Fontos, hogy hol történik a szülés, de ennél is lényegesebb, hogy ki a közreműködő személy” – vélekedett a kutatás vezetője, Dr. Yvonne Cheng, a Kaliforniai Egyetem szülész-nőgyógyásza az amerikai Anya- és Magzat Medicina Társaság dallasi konferenciáján bemutatott előadásában.

Cheng és csoportja 10 700 szülés adatait vizsgálta. Az esetek 0,47 százaléka történt szülőotthonban, azaz olyan, kórházhoz közeli helyszín, ahol képzett szülésznők segítenek a gyermek világra hozatalában. Az anyák 0,54 százaléka otthon adott életet gyermekének.

A tapasztalatok szerint a háznál és a szülőotthonban a kórházinál lényegesen ritkábban került sor császármetszésre, ez azonban nem mérvadó adat, hiszen ha valamilyen komplikáció miatt váratlanul került sor a műtétre, azt mindenképpen kórházban hajjották végre, így a születési anyakönyvi kivonaton is gyakran ez szerepelt.

Ugyanakkor az adatok szerint az újszülött állapotát mérő tízes skálájú Apgar-érték az otthon születettek körében kétszer olyan gyakran volt 7 alatt, mint azok között, akiket kórházban vagy szülőotthonban hoztak világra. A születés körüli agyvérzés mindhárom csoportban igen ritka, egy százalék alatti volt, de az otthon születettek ennek is kétszeres eséllyel voltak kitéve.

Noha még ma is kevesen választják az otthonszülést, számuk Amerikában húsz százalékkal nőtt 2004 és 2008 között. Ők azok, akik arra vágynak, hogy a folyamatokat teljesen átélve és azokat az ellenőrzésük alatt tartva, fájdalomcsillapítás nélkül tapasztalhassák meg az élményt. Sokan szeretnék, hogy családtagjaik minél többen jelent lehessenek az eseményen, a kórházi szabályok azonban korlátozzák a szülést végigkísérők számát – tette hozzá Dr. Mary Norton, a Stanford Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa.

Az otthonszülést választó nőknek fontos lenne tisztában lenniük a kockázatokkal is, hiszen még egy normál lefolyású terhességet követően is felléphetnek szülés körüli komplikációk.(Magyarországon 2011 májusa óta engedélyezi a törvény az otthonszülést, azonban a segítőknek rendkívül szigorú feltételeknek kell ehhez megfelelniük, így gyakorlatilag nem történt előrelépés az ügyben – a szerk.)



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szules-apgar-ertek