Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Miért unják meg a szexet a nők?

Szakértők szerint a párkapcsolatban élő nők idővel egyre inkább elveszítik a szex iránti érdeklődésüket, míg a férfiak nem, az eltérő igények pedig gyakran vezetnek konfliktushoz. Azok, akik elfogadják ezt a tényt, és tudatosan dolgoznak a vágy fenntartásán, elégedettebbek lehetnek a szexuális életükkel.

A kanadai Guelph Egyetem kutatói, Sarah Murray és Robin Milhausen kapcsolatban élő egyetemistákkal töltettek ki a nemi életükkel kapcsolatos elégedettséget vizsgáló kérdőíveket. Az eredmények szerint a kapcsolat minden egyes eltelt hónapja után a nők 0,02 ponttal kevésbé mutattak érdeklődést a téma iránt. A férfiak nemi vágyát azonban nem koptatta el az idő – áll a Journal of Sex & Marital Therapy című folyóiratban online megjelent tanulmányban.

Abban a szakértők sem értenek egyet, hogy mi okozza a jelenséget. A klasszikus evolúciós felfogás szerint a férfiaknak azért kell fenntartaniuk a vágyukat, hogy minél több utódot hozhassanak létre, a nőknél azonban egy idő után csökken a késztetés, hogy figyelmüket a gyermeknevelésre összpontosíthassák. Murray is ezt az elméletet támogatja, igaz, véleménye szerint a bizonyításhoz hosszabb távú kutatások lennének szükségesek.

A férfiak nagyobb szexuális étvágyáért a férfi nemi hormon, a tesztoszteron is felelős, és azért is hormonális változások felelnek, hogy valamikor a kapcsolat hatodik és harmincadik hónapja között elkezd hűlni a szenvedély, és a helyét a nyugodt szeretet veszi át.

Az eltérő igények azonban gyakran okoznak konfliktust, így sok nő keres fel problémájával szakembert. Aki képes mindezt reálisan felmérni, az a tapasztalatok szerint a kapcsolata későbbi szakaszában is elégedettebb lesz a szexuális életével. „Aki azonban azt hiszi, hogy évek múlva is azt a szenvedélyt fogja érezni, mint az első hónapokban, könnyen válhat csalódottá. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosan dolgozzunk az érdeklődés és a fantáziadús nemi élet fenntartásán.” – figyelmeztetett Murray.

Idős pároknál azonban gyakran más játszódik le, mint a fiataloknál. Azok, akik a „mézeshetek elmúltával” sem ábrándulnak ki egymásból, előbb-utóbb megtapasztalják az elköteleződés, a romantikus nyaralások és a tapasztalt szexuális élet minden varázsát – és külön öröm, hogy mindezt a partnerükkel együtt tehetik.

Murray még hozzátette: elképzelhető, hogy a férfiaknál is hasonló folyamat játszódik le, mivel azonban az alacsony nemi vágy nem tartozik a férfiasnak vélt tulajdonságok közé, sokan még névtelen kérdőíven sem vallanak szívesen róla.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/parkapcsolat-szexualis-vagy