Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rontja a memóriát a szívelégtelenség

Egy kutatás szerint a szívelégtelenség összefügg az agy szürkeállományának zsugorodásával és a mentális folyamatok hanyatlásával. Ezek a változások megnehezíthetik a szívbetegek számára, hogy emlékezzenek az orvosi előírásokra, és betartsák azokat, például nem megfelelő időben szedik be a szükséges gyógyszereket.

Ausztrál kutatók 35 szívelégtelenséggel küzdő, 56 iszkémiás szívpanaszokkal kezelt, és 64 egészséges ember emlékezeti és más mentális teljesítményét mérték fel különféle tesztek segítségével. MRI-vel állapították meg a szürkeállomány mennyiségét az agy különböző területein.

Szívelégtelenség esetén a szívizomzat nem képes elegendő oxigénben gazdag vért pumpálni a testbe, iszkémiás szívbetegségben pedig – ami együtt járhat szívelégtelenséggel is – a szív vérellátása szenved zavart. A szívelégtelenség következményeként a rövid és hosszú távú memória egyaránt károsodik, illetve gyakran a reakcióidő is. Az MRI-vizsgálatok kimutatták, hogy a betegség összefügg az emlékezetért, érvelésért és tervezésért felelős agyi területek szürkeállomány-csökkenésével.

„A kutatás során felfedeztük, hogy mind az iszkémiás szívbetegség, mind a szívelégtelenség összefügg az agy azon területeinek sejtveszteségével, melyek fontosak az érzelmek és a mentális aktivitás szabályozásához. A csökkenés sokkal kifejezettebb szívelégtelenség esetén, de az ettől nem szenvedő iszkémiás szívbetegeknél is előfordul – mondta el Osvaldo Almeida, a perthi Nyugat-Ausztrál Egészségügyi és Öregedési Központ kutatási igazgatója. – Akinél mindkét betegség fennáll, azoknál is deificit mutatkozik a kognitív képességek terén az egészséges emberekhez képest.”

Azt nem tudták megállapítani, hogy melyik betegséggel diagnosztizált emberek teljesítettek-e rosszabbul. Almeida szerint az eredmények összhangban vannak annak lehetőségével, hogy a szívelégtelenséggel élőknek gondot okozhat az összetett kezelési eljárások követése, ezért minden orvosi instrukciónak egyszerűnek és tisztán érthetőnek kell lennie. A szakembereknek és a betegeknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy a szív megbetegedései nem csak a test motorjára korlátozódnak.

Az eredményekről a European Heart Journal online kiadásában lehet olvasni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivelegtelenseg-memoria