Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Akkor is használ az edzés, ha nem halunk bele

Újabb kutatás támasztja alá a rendszeres testmozgás egészségre gyakorolt hatása miatti jelentőségét: egy amerikai klinikai kísérlet szerint még a viszonylag alacsony intenzitású testmozgás is segíthet csökkenteni az idősebb elhízott nők vérnyomását.

A Menopause szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatban Damon L. Swift, a Baton Rouge-i Pennington Biomedikális Kutatóközpont munkatársa és kollégái 404, túlsúlyos vagy elhízott nőt négy csoportba. Három csoport különböző intenzitású edzést folytatott, egy pedig megszokott, ülő életmódját követte. Az eredmények alapján a rendszeres testmozgást végző nőknél csökkent a fizikai terhelés közben mért vérnyomás, és ebben a legintenzívebben és a legkevésbé intenzíven edzők között nem sok különbség mutatkozott.

A nyugalmi vérnyomás nem változott a nőknél, de mivel Swift szerint a testmozgás közbeni magas vérnyomás megterheli a szívet, ennek csökkentése még a nyugalmi vérnyomás változatlansága mellett is jót tehet a szívnek.

A kutató szerint a legfontosabb üzenet a tévé előtt gubbasztóknak az, hogy nem kell sok mozgás az egészségügyi előnyök megtapasztalásához. Nem feltétlenül kell eljárni egy konditerembe, már az is sokat jelent, ha valaki rendszeres sétát tesz a környéken. Attól sem kell elkeseredni, ha ettől nem fogyunk. A kísérlet testedzést végző alanyai sem fogytak, de javult az általános szív-érrendszeri állapotuk. A testmozgás tehát mindenképpen megéri.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/testmozgas-vernyomas