Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egészségesebben születnek a fagyasztott lombikbébik

A lombikprogram lehetővé teszi, hogy a fel nem használt megtermékenyített petesejteket lefagyasszák, majd később esetleg újra felhasználják őket. Kutatások szerint „friss” társaikhoz képest ezek a babák nagyobb testsúllyal születnek, és ritkábban jönnek világra idő előtt.

A Brit Termékenységi Társaság Leedsben tartott éves konferenciáján bemutatott kutatásban kutatók 384 friss, és 108 fagyasztott lombikbébit vizsgáltak, akik egyike sem ikerterhességből származott. A fagyasztott embriók születéskori súlya 253 grammal volt magasabb, mint a frisseké, és csak 3,7 százalékuk született alacsony (2,5 kilogramm alatti) testsúllyal, szemben a másik csoport 10,7 százalékával.

A kutatás vezetője,Egészségesebben születnek a lefagyasztott embriók, a londoni Reprodukciós és Genetikai Egészségközpont embriológiai osztályának igazgatója így nyilatkozott: „Mindenfajta reprodukciós eljárásban fontos szempont a születendő gyermek egészsége. Megfigyelésünk szerint a fagyasztott embriók több időt töltenek az anyaméhben, és nagyobb súllyal látják meg a napvilágot. Ez fontos, mivel a koraszülött és kis súlyú újszülötteknek később egész életükben az átlagosnál több egészségi problémával kell szembenézniük.”

A jelenség oka még nem tisztázott, de valószínűleg az is közrejátszik, hogy a fagyasztott embriók beültetése előtt nem stimulálják a méhet, ahogyan teszik ezt a friss beültetéseket megelőzően. 2008-ban egy dán kutatás már hasonló eredményre jutott a témában.

A brit Meddőségi Hálózat vezetője, Claire Lewis-Jones szerint az adatok azt is mutatják, hogy előnyösebb, ha egyszerre csak egy embriót ültetnek be az anyaméhbe. Az ikerterhesség ugyanis számtalan veszélyt rejt magában, márpedig a mesterséges megtermékenyítés többszörösére növeli a kettő vagy több magzat kihordásának valószínűségét. A fagyasztás lehetővé tenné, hogy a maradék embriókat lefagyasszák, sok asszony azonban a nagyobb siker reményében inkább több baba visszahelyezését kéri, mivel a társadalombiztosítás mindenhol csak egy bizonyos számú (Magyarországon öt) beültetést finanszíroz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/lombikprogram-fagyasztott-embriok