Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Idős korban jobban élvezik a nők a szexet?

A kor előrehaladtával a nők szexuális aktivitása általánosságban csökken, akik azonban mégis kitartanak a nemi élet mellett, azt idősebb korukra egyre jobban élvezik, derítette ki egy amerikai kutatás.

A Kalifornia Egyetem kutatói a szexuális aktivitás és a szexuális megelégedettség mértékét vették számba több mint nyolcszáz idős nő beszámolói alapján, akik egy San Diego közelében található közösség tagjai, és akiknek egészségügyi állapotát már negyven éve nyomon követték a szakemberek.

A tanulmányban résztvevők átlag életkora 67 év volt, 63 százalékuk már túl volt a menopauzán, és azok közül, akik párkapcsolatban éltek, minden második személy vallotta azt, hogy az elmúlt négy hétben élt szexuális életet. A vizsgálatból kiderült, hogy a kor előrehaladtával a szexuális aktivitás csökkent, de akik aktívak maradtak, azoknak több mint, 67 százaléka mindig, vagy legtöbb esetben orgazmust is átélt. Ugyanakkor a megkérdezettek negyven százaléka még soha, vagy szinte soha nem érzett szexuális vágyat, és a szexuálisan aktívak egyharmadában is csupán alacsony szexuális vágy élt.

A kutatás vezetője, Elizabeth Barrett-Connor, a San Diegó-i Orvosi Kar munkatársa megállapította, hogy a szokásos modellel szemben – miszerint az emberben először felébred a vágy, és az vezet el a szexhez – az idősebb nők más okból létesítenek szexuális kapcsolatot, amik között szerepelhet a partner megerősítése, vagy a kapcsolat fenntartása is.

Összességében a párkapcsolati státusztól és a szexuális aktivitástól függetlenül a nők 61 százaléka elégedett volt saját szexuális életével, sőt ez a szám a kor előrehaladtával csak nőtt. Susan Trompeter, a tanulmány egyik szerzője hozzátette, hogy a szexuális elégedettséghez nem feltétlenül volt szükség aktív szexuális életre, mivel azt érintéssel, törődéssel és egyéb intim megnyilvánulásokkal is el lehet érni. A tanulmány egyik nagy tanulsága tehát, hogy az orgazmus megélésénél sokkal fontosabb a párunk érzelmi és fizikai közelségének megélése.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/idos-nok-szexualis-elegedettseg