Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szakmai ártalom is lehet az egészségtelen étkezés

Egy amerikai tanulmány szerint a váltott műszakban dolgozók esetében az egészségtelen és rendszertelen étkezés már szakmai ártalomnak számít, ami növeli a cukorbetegség rizikóját.

A váltott műszak a fejlődő és fejlett országokban is bevett munkahelyi gyakorlat, ami Európában és az Egyesült Államokban 15-20 százalékos gyakorisággal fordul elő a dolgozó népesség körében. Az egészségügyben különösen gyakori a váltott műszakos munkarend, ami általában együtt jár az egészségtelen és rendszertelen étkezéssel.

Már korábban sikerült kimutatni a kapcsolatot a kettes típusú cukorbetegség kialakulása és az Egyesült Államokban dolgozó nővérek váltott műszakos munkarendje között. A PLoS Medicine című szaklapban most megjelent cikk pedig főként ezekre az adatokra támaszkodik.

A cikk szerzői szerint a váltott műszak komoly rizikófaktor lehet a kettes típusú cukorbetegség szempontjából. „A kormányoknak konkrét szabályokat kellene életbe léptetniük a lakosság étkezési szokásainak javítása érdekében. Először is biztosítani kellene, hogy az egészséges és olcsó ételek mindenhol elérhetőek legyenek” – írják a szakértők Virginia Barbour vezetésével.

A szerzők szerint az egészségtelen étkezés munkahelyi ártalom a váltott műszakban dolgozók esetében, amelyre komolyan oda kellene figyelniük a munkaadóknak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/valtott-muszak