Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Cukorfüggő babát szülhetnek a cukorbeteg kismamák

Brit szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy túlsúlyos, illetve terhességi cukorbetegséggel küzdő nők magzatai más veszélyek mellett cukorfüggővé is válhatnak: előfordul, hogy az ilyen babáknak születésük után pár órával cukorcseppeket kell adni, hogy enyhítsék elvonási tüneteiket.

Az EU statisztikai intézete, az Eurostat szerint Nagy-Britanniában a  termékeny korú nők több mint fele túlsúlyos, 15 százalékuk pedig komolyan elhízottnak tekinthető. Az ilyen nők gyermekeire hosszútávú kockázatok várnak: újszülöttként nemcsak nagyobbak a normálisnál, de gyakran cukorfüggőként látják meg a napvilágot.

A brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium szóvivője, Patrick O’Brien elmondta, hogy az anyaméhben nagy mennyiségű cukornak kitett magzatok születésük után is több inzulint termelnek a kelleténél.

„Az a baba, aki túl sok cukrot kap, sok inzulint is termel. Miután megszületett, és elszakad az anyjától, a cukor folyamatos áramlása megszűnik, ám továbbra is termeli az inzulint, mivel a vércukorszintje nagyon leesik. Hamar meg kell őket etetni, még gyakoribb azonban, hogy cukorcseppeket és glükózt kapnak” – magyarázta a szakember, majd hozzátette, hogy sokaknak a gyomrukba vezetett csövön át adagolják a cukrot.

A terhességi diabétesz rendszerint a várandósság második felében alakul ki, és a szülés után el is múlik. Mégis számos veszélyt rejt magában, például megnöveli a születési rendellenességek és a halvaszülések gyakoriságát, emellett ilyenkor mind az anya, mind a gyermek fokozottabban ki van téve annak, hogy későbbi élete során cukorbetegség alakuljon ki nála.

„Minél több súlyfeleslege van egy nőnek, annál valószínűbb, hogy diabéteszes lesz a terhessége alatt. A kismamák átlagéletkorának növekedése szintén növeli e betegség előfordulásának gyakoriságát” – nyilatkozta O’Brien.

Az ajánlások szerint a harmadik trimeszterig nem kell a megszokottnál több kalóriát magukhoz venniük gyermeket váró anyáknak, és a terhesség végén is elég 200 kalóriával növelni a napi adagot – ez egy kis szendvicsnek vagy egy pohár cukormentes joghurtnak felel meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/cukorfuggo-ujszulott