Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mit ehet karácsonykor az epebeteg?

Nincs is szebb látvány a karácsonyi asztalon a ropogósra sült pulykánál, a szépen dagadó, tejfeles töltött káposztánál, ami után egy finom bejgli teszi teljessé a lakomát.Ki szeretne karácsonykor is arra figyelni, milyen finom falatokat kell elfelejtenie? Az epebetegeknek mindenképpen tanácsos, mert a hagyományos karácsonyi ételek többsége nem éppen a diétás fogások közé tartozik. Mi kerüljön az epebetegeknél az ünnepi asztalra?



Az epe megbetegedései – köztük az epekövesség, epehólyag- és epeút-gyulladás, az epeút-elzáródás – igen kellemetlen tünetekkel járhatnak, teltségérzettel, puffadással, hányingerrel, hányással, lázzal, a legrosszabb azonban közülük az epekövességgel járó epegörcs. Hirtelen fellépő fájdalom jellemzi, ami akár órákig is eltarthat, és súlyos esetben csak kórházi kezeléssel lehetséges csillapítani. A roham ideje alatt és az azt követő néhány napban szigorú koplalásra, diétára van szükség.

Mivel az epekövesség nagy eséllyel újul ki, és bár sokszor nem jár tünetekkel, az érintetteknek még tünetmentes időszakban is érdemes mértéket tartani az étkezés terén – sajnos karácsonykor is. Következzen néhány szabály, amit az ünnepi főzés előtt érdemes szem előtt tartani, ha epebeteg van a családban, vagy olyan személy, akinek korábban epeköve volt.

Mit szabad és mit nem?

Az epe a zsírok emésztésében játszik szerepet, ezért a különféle epebántalmakban szenvedők számára alapvető követelmény a zsírbevitel csökkentése. Az epekőroham is jellemzően nagy mennyiségű vagy zsíros ételek fogyasztása után jelentkezik. Kerüljük az állati zsírokat – inkább használjunk kevés növényi olajat –, a zsíros vörös húsokat (ide tartozik a liba és a kacsa is), vagy azt tartalmazó húskészítményeket, különösen a füstölt, fűszeres kolbászokat. Zsírban sütés helyett részesítsük előnyben a főzést, párolást, grillezést, valamint a fehér baromfihúst (csirke, pulyka), a vörös húsokból pedig a soványabb részeket (mindegyiket bőr nélkül).

Sok család asztalára kerül hal karácsonykor: ezek közül is válasszunk kevésbé zsírosakat, például tőkehalat, pisztrángot, csukát, lepényhalat, és kerüljük a pontyot, tonhalat.

A tejtermékek közül a tej és a tejszín elhagyandó, ugyanakkor joghurt, kefir, sovány túró és krémsajt fogyasztható.

Az epebetegek étrendjében a szénhidrátok kiemelt helyet foglalnak el, azonban ezeket is gondosan meg kell válogatni. A rizs, krumpli, főtt tészta nyugodtan fogyasztható, a sült krumpli azonban nem javasolt. A kenyérfélék közül előnyösebbek a barnább, teljes kiőrlésű lisztet tartalmazók, a friss fehér kenyér nem mindenkinek tesz jót.

A túl sok cukor fogyasztása kedvezőtlen hatással van a betegekre csakúgy, mint a zsíros édességeké, ezért a karácsonyi desszerteket is érdemes odafigyeléssel készíteni. Jobban tolerálhatóak a könnyű kekszek, kevert tészták, rétesek, felfújtak és pudingok, valamint a kompótok, lekvárok; nem javasoltak viszont a nehéz, zsíros krémek és tészták, valamint marcipán és csokoládé.

Az italok közül az alkohol és a szénsavas víz és üdítők fogyasztása kerülendő.

Gyümölcsök közül az alma, a körte, a citrusgélék, a bogyós gyümölcsök és a banán javasoltak, kerülendő viszont a nyers sárgabarack, cseresznye, szilva, őszibarack. A zöldségek közül a hagyma (csak főzve), a répa, a gomba, a zsenge zöldbab és zöldborsó (utóbbit télen mirelit formában is megtalálhatjuk a boltokban), a zeller és a tök jó választás, a hüvelyesek, kel- és káposztafélék azonban az ellenjavalltak közé tartoznak.

Figyelmükbe ajánljuk a Rowachol lágy kapszulát, amely kúraszerű használatával elejét vehetjük az emésztési panaszoknak. A növényi eredetű hatóanyagokat tartalmazó kapszulát nehéz étel fogyasztása előtt fél órával kell bevenni. Ha ezt elmulasztanánk, akkor a Rowachol cseppek hoznak hatékony és gyors enyhülést a kellemetlen puffadásra, görcsös fájdalomra.

Megnézem a Rowachol lágy kapszulát és cseppeket>> [1]

A Több mint 60 éve forgalomban lévő cseppeket 80 országban használják, hatásuk tudományosan alátámasztott.

A Rowachol gyógyszerekben a gyógyászati hagyomány és a legmodernebb gyógyszer-technológia találkozik. A gyógyszerekben csak a legtisztább hatóanyagok vannak pontosan kimért erősségben. Nem tartalmaznak felesleges, ismeretlen növényi ballasztanyagot.

Kiváló tisztaságú illóolajokból kivont hatóanyagai görcsoldó hatásukat gyorsan fejtik ki.

Vény nélkül, gyógyszertárakban kapható gyógyszer! 

És végül egy tanács a rokonoknak: ne vegyék rossz néven, ha szerettük az epéjére hivatkozva utasít vissza valamilyen finomságot, ugyanakkor ne hagyják őket, hogy a számukra veszélyes ételekből fogyasszanak, és próbáljanak rájuk szabottan főzni, a kiújuló tünetek ugyanis az egész ünnepet tönkretehetik.

Itt egy finom recept, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, és az epének sem árt: illatos omlós pulykaszelet [1]

 

Szponzorált tartalom



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/epebeteg-karacsony